Sebastian Burduja anunță inițiative pro-active pentru protejarea consumatorilor de energie în România
SUBVENȚII. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România intenționează să solicite Comisiei Europene prelungirea plafonării prețurilor la energie pentru consumatorii finali, dincolo de termenul-limită de 31 martie 2025. Această măsură vine în contextul unei situații complicate pe piața energetică europeană, unde plafonarea prețurilor se dovedește a fi o soluție crucială pentru protejarea consumatorilor români.
„Asta urmează să definim. Nu este ceva facil. Putem să solicităm mai multe fonduri UE pentru investiții, putem să solicităm o decalare a decarbonizării, a termenelor de închidere a grupurilor pe cărbune”, a declarat Burduja, subliniind complexitatea și importanța demersurilor.
În cadrul Consiliului de Miniștri ai Energiei al UE, Burduja a subliniat necesitatea de a aborda deschis problema inechităților din piața energetică europeană, care afectează în mod special estul Europei. „Este și aceasta o posibilitate. Noi trebuie să ne așezăm la masă în Consiliul de Miniștri ai Energiei din UE și să spunem lucrurilor pe nume. Susținem cu cea mai mare solidaritate Ucraina, ca să nu mai vorbesc de Republica Moldova, dar nu putem să susținem toate costurile singuri, nu este corect”, a adăugat el.
Burduja a menționat că, în ultimele săptămâni, problemele din sectorul energetic estic al Europei au devenit evidente și a colaborat cu omologii din Grecia și Bulgaria pentru a elabora un plan preliminar. „În perioada imediat următoare, ne-am propus ca, într-o săptămână-10 zile, să definim un plan preliminar pe care să-l prezentăm în Consiliul Miniștrilor Energiei al UE”, a precizat ministrul.
Sebastian Burduja a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să asigure solidaritate în sectorul energetic, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de prețuri similare, indiferent de regiune. „Aceasta este partea noastră de vină. În același timp, rolul unei uniuni energetice este să beneficieze toată lumea, să existe solidaritate. Energia, când este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă și în cealaltă parte, ca să putem plăti prețuri similare”, a punctat el.
Ministrul a menționat, de asemenea, că interconexiunile slabe dintre piețele energetice europene au agravat problemele din Europa de Est. „Nu este corect ca, în centrul Europei, să existe probleme de interconexiune între Austria și Ungaria, între Austria și Slovacia. Dacă aceste piețe ar fi fost mai bine integrate, nu am fi avut problema de astăzi”, a concluzionat Burduja, solicitând un tratament echitabil din partea Bruxelles-ului pentru România și alte state vecine.