Senatul României critică aspru propunerea Comisiei Europene de restricționare a transportului de animale vii

LEGISLAȚIE. Recenta propunere a Comisiei Europene de a interzice transportul și exportul de animale vii, motivată de preocupări legate de bunăstarea animalelor, a stârnit controverse majore, în special în România. Senatorii români au criticat vehement aceste măsuri, considerându-le exagerate și cu potențial devastator pentru sectorul zootehnic.

Conform propunerii Comisiei Europene, transportul animalelor ar fi strict reglementat în funcție de temperatură. De exemplu, transportul nu ar putea depăși 9 ore dacă prognoza indică temperaturi între 25°C și 30°C în intervalul orar 10.00-21.00. În cazul în care temperatura depășește 30°C, transportul ar fi permis doar pe timpul nopții, între orele 21.00 și 10.00. De asemenea, ar fi necesară verificarea prognozei meteorologice pentru a stabili condițiile de transport, fără a lua în considerare sistemele de climatizare din mijloacele de transport.

Senatorii români au exprimat îngrijorări majore legate de aceste reglementări, subliniind că ar avea un impact economic negativ devastator asupra sectorului zootehnic din România. Ei au argumentat că implementarea acestor măsuri ar face aproape imposibilă exportarea și importarea animalelor vii, afectând grav fermierii și industria zootehnică.

Criticile senatorilor s-au concentrat și pe practicabilitatea măsurilor propuse. Aceștia au menționat că reglementările sunt inadecvate din punct de vedere tehnic și practic, având în vedere condițiile reale de transport. Un alt aspect problematic este riscul crescut de răniri pentru animale, asigurarea unui spațiu mai mare pentru acestea putând crește acest risc în timpul transportului.

Un alt punct de controversă este creșterea numărului de vehicule necesare pentru transportul animalelor, măsură ce ar avea un impact economic și de mediu negativ. Senatorii au subliniat că asigurarea unui spațiu suplimentar pentru animale ar necesita îmbarcarea acestora într-un număr mai mare de vehicule, ceea ce ar implica costuri suplimentare și un consum crescut de combustibili și energie.

În documentul oficial, Senatul României a subliniat complexitatea propunerii de regulament și impactul semnificativ pe care acesta l-ar avea asupra sectorului zootehnic. În contextul geopolitic actual, în care securitatea alimentară a populației este o prioritate, senatorii au subliniat necesitatea unei analize detaliate a impactului economic și de mediu al acestor reglementări. Ei au atras atenția că trebuie luate în considerare și ambițiile Uniunii Europene privind decarbonizarea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Senatorii români au solicitat o reevaluare detaliată a propunerii Comisiei Europene, argumentând că reglementările propuse sunt exagerate și impracticabile. Ei au subliniat importanța echilibrării bunăstării animalelor cu sustenabilitatea economică și practică a sectorului zootehnic, având în vedere impactul semnificativ asupra fermierilor și industriei zootehnice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare