Mircea Dușa și Maria Precup
Mircea Dușa și Maria Precup

SENTINȚĂ – Maria Precup este din nou primar al municipiului Reghin: pactul dintre prefectul pesedist Dușa și PSD Mureș a funcționat

Mircea Dușa și Maria Precup

SIMULACRU DE LEGALITATE. Mare trebuie să fie frustrarea celor din Agenția Națională de Integritate (ANI). Deși acestea duc la capăt cercetările și emit decizii de incompatibilitate cu funcția în privința aleșilor, iar acestea devin definitive și aplicabile imediat în urma sentințelor instanțelor de judecată fiind, ulterior, aplicate de prefecți, finalul e reîntoarcerea aleșilor în funcții. Cum se întâmplă asta? – în județul Mureș ultimele cazuri au fost cele ale celor cinci consilieri locali PNL din Târgu Mureș, iar acum ale primarului de Reghin, Maria Precup.

 

Răspuns: tot prin decizia instanței. Strategia e simplă: prefectul (care în România e apolitic doar scriptic, cel din Mureș fiind doar un pesedist suspendat din partid, c-așa cere legea) emite (tot pentru că este obligat de lege) un ordin de încetare a mandatului celui incompatibil.

 

Observând fenomenul, conchidem că este doar o mascaradă a prefectului, un simulacru de respectare a legalității, ordinul fiind întocmit în așa fel încât alesul incompatibil care este îndepărtat din funcție să câștige în instanță atunci când contestă ordinul. Și, cu extrem de puține excepții, toți îl contestă. Și toți îl câștigă. În Sicilia, sindromul este explicat șoptit așa: Una mano lava l’altra (O mână spală pe alta). Înțelegeți…

 

Cazul Precup

 

Primarul municipiului Reghin, Maria Precup (PSD), este incompatibilă cu funcția. A decis ANI, apoi instanța supremă, hotărârea fiind definitivă. În 11 iulie 2019, prefectul Dușa (tot un pesedist, dar suspendat din partid pentru că altfel nu putea fi numit prefect, obligat de lege – mă gândesc că a și lăcrimat militărește că trebuia să întrepindă ceva) a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Precup.

 

Precup a contestat ordinul în instanța de contencios administrativ a Tribunalului Mureș în 12 iulie 2019. Pe repede înainte, s-a judecat speța și în 14 august 2019, instanța a decis anularea Ordinul nr. 281/11.07.2019 și a dispus “repunerea reclamantei în situaţia anterioară”. Traducere pentru cei nefamiliarizați cu termenii juridici: ordinul de încetare a mandatului e prost, așa că nu e valabil. Concluzie: Precup redevine primar al Reghinului. Hotărârea instanței e definitivă.

 

Ce se întâmplă acum

 

Precup redevine primar al Reghinului, poate a și dat o geană vineri, pe la Primărie. Victorioasă. Oficial, Dușa poate reemite în formă corectă/legală ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Precup (bine, supoziția noastră e că, în departamentul Juridic al Instituției Prefectului nelucrând bucătari, ordinul putea fi emis corect/legal de prima dată).

 

Neoficial, nu credem că asta se va întâmpla, iar, la o cafea, Dușa și împricinata colegă de partid vor hăhăi fericiți c-au mai prostit niște proști (adică pe cetățeni, pe contribuabilii care le plătesc salariile majorate la nivel occidental). Argument: nu s-a întâmplat nici în cazul liberalilor târgumureșeni controlați de Dorin Florea, excluși din PNL, dar reveniți în Consiliul Local.

 

Mai mult, Prefectura Mureș îi va plăti lui Precup avocatul (350 de lei), iar Primăria Reghin îi va plăti lui Precup salariul pe perioada în care a fost îndepărată din funcție. Adică, a fost un fel de concediu plătit pentru primarul Reghinului.

 

Iată integral soluția instanței de judecată: “Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Instituția Prefectului Județului Mureș (I.P.J.M.) Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta P.M., în contradictoriu cu pârâţii I.P.J.M. şi prefectul județului Mureș şi în consecinţă: Anulează Ordinul nr. 281/11.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al municipiului Reghin.

 

Dispune repunerea reclamantei în situaţia anterioară, cu plata drepturilor salariale cuvenite, începând cu data emiterii ordinului menţionat şi până la reluarea funcţiei de primar al municipiului Reghin. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei suma de 350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge, ca rămasă fără obiect, cererea de suspendare a executării Ordinului nr. 281/11.07.2019. Definitivă. Pronunţată în condiţiile prevăzute de art. 396 alin.2 Cod procedură civilă, azi, 14.08.2019”.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare