Serena Williams – Povestea unei legende care evoluează

SPORT. Ce va face în continuare cea mai mare jucătoare din tenisul feminin?
 
Serena Williams este cea mai mare jucătoare de tenis din toate timpurile, dar asta cu greu surprinde impactul ei. Chiar și a numi-o unul dintre cei mai dominanți sportivi din istorie se simte limitat.
Ea și sora ei Venus reprezintă una dintre cele mai improbabile povești de succes din istoria Americii. Dar nici asta nu surprinde neplauzibilitatea a două fetițe de culoare din Compton, California, care ajung să devină cele mai bune jucătoare de tenis din lume.
 
Deci, dacă meciul ei de la US Open din prima rundă cu Danka Kovinic de ieri seară, este într-adevăr ultimul ei meci la Open (sau dacă aceasta a fost ultima ei apariție la vreun turneu), Williams se poate retrage știind că cuvintele nu pot descrie pe deplin ceea ce înseamnă ea pentru acest sport, pentru femei — în special femei de culoare — și pentru cultura americană.
 
Gândiți-vă la modul în care Alvin Ailey a refăcut dansul modern după propria sa imagine. Williams a făcut același lucru pentru tenis. O întreagă generație de femei a văzut-o pe Williams transformând fără scuze tot ce se afla la îndemâna ei.
 
Williams a indicat într-un eseu la persoana întâi pentru Vogue în urmă cu câteva săptămâni că intenționează să se îndepărteze de tenis după US Open-ul din acest an. În eseul său, Williams a insistat că nu se retrage. În schimb, a spus ea – evoluează!
„Nu mi-a plăcut niciodată cuvântul pensionare”, a scris Williams. „Nu mi se pare un cuvânt modern.
M-am gândit la asta ca la o tranziție, dar vreau să fiu sensibilă la modul în care folosesc acel cuvânt, care înseamnă ceva foarte specific și important pentru o comunitate de oameni. Poate cel mai bun cuvânt pentru a descrie ceea ce fac, este evoluție.”
 
Pasiunea lui Williams pentru sportul ei pare a fi la fel de vibrantă ca atunci când și-a început cariera profesională la 14 ani, dar în ultimii doi ani, accidentările și vârsta i-au anulat dorința de a juca. O ruptură de tendon suferită la Wimbledon în 2021 a ținut-o în afara terenului timp de aproape un an. În 2020, ea s-a retras de la French Open din cauza unei probleme persistente la tendonul lui Ahile, care în cele din urmă i-a încheiat sezonul. Când a învins-o pe Nuria Parrizas-Diaz la Canadian Open la începutul acestei luni, a fost prima ei victorie într-un meci de simplu în 14 luni.
 
Pe măsură ce Williams se apropie de 41 de ani, în septembrie, ea pare să fi ajuns la concluzia că cerințele tenisului sunt contrare celorlalte planuri pe care le are pentru viața ei. Ea vrea să-și extindă familia și să se aprofundeze și mai mult în numeroasele sale afaceri, care includ o firmă de venture-capital – Serena Ventures, care a strâns 111 milioane de dolari și gestionează un portofoliu de 60 de start-up-uri.
 
Ideea de a părăsi tenisul o doare evident. „Am fost reticentă să recunosc față de mine sau față de oricine altcineva că trebuie să trec peste tenis”, a scris Williams în Vogue. „Alexis, soțul meu, și cu mine, am discutat cu greu despre asta; este ca un subiect tabu. Nici măcar nu pot avea această conversație cu mama și tata. Parcă nu este real până nu o spui cu voce tare. Când apare, mi se face un nod inconfortabil în gât și încep să plâng.”
 
Caracterizarea tuturor acestor lucruri ca evoluție, probabil, îi oferă o alinare pentru a părăsi un sport căruia și-a dedicat viața. Cu toate acestea, sperăm că Williams recunoaște că evoluția – și creșterea și redefinirea lumii din jurul ei – este exact ceea ce am văzut-o făcând în ultimii 27 de ani.
 
Cine altcineva ar putea câștiga un titlu major în timp ce era însărcinată în două luni, așa cum a făcut ea la Australian Open în 2017?
Cine altcineva ar putea rupe gura târgului la nivel mondial purtând un costum negru mulat la Openul Francez? (În cele din urmă, ținuta lui Williams la turneul din 2018 a determinat Federația Franceză de Tenis să interzică costumele de acest fel).
Cine altcineva ar putea studia designul vestimentar în plină carieră de tenis și apoi să creeze linii de îmbrăcăminte și bijuterii de succes?
Cine altcineva ar putea schimba complet percepția asupra a ceea ce jucătorii de tenis mai în vârstă ar putea realiza, câștigând 10 dintre cele 23 de titluri de Grand Slam ale ei, după 30 de ani?
Cine altcineva ar putea reda imaginea cuvântului “puternic” să pară atât de grațioasă?
 
Doar CV-ul de tenis al lui Williams îi garantează statutul de G.O.A.T. (Greatest of All Time – Cel mai bun din toate timpurile), dar ceea ce o mută pe teritoriul iconic este impactul pe care îl are folosindu-și vocea atât de curajoasă.
 
În urmă cu patru ani, Williams a vorbit despre complicațiile care i-au pus viața în pericol după ce medicii i-au efectuat o operație cezariană de urgență când și-a născut fiica.
Williams era fără suflare și i-a spus unei asistente că, pe baza cunoștințelor sale detaliate despre propriul istoric medical, a simțit că are nevoie de un RMN, ce a fost respins inițial. Mai târziu i-a spus medicului ei, care, din fericire, a ascultat-o. Atunci medicii au aflat că avea mai multe cheaguri de sânge la plămâni.
Femeile de culoare au de trei ori mai multe șanse decât femeile caucaziene să moară din cauza complicațiilor legate de sarcină, așa că împărtășirea publică de către Williams a calvarului ei a devenit un instrument puternic în conversația despre disparitățile rasiale din mediul sănătații.
 
„Ținând cont prin ce am trecut, ar fi foarte dificil dacă nu aș fi avut îngrijirea medicală pe care o am – și îmi imaginez toate celelalte femei care trec prin asta fără aceeași îngrijire medicală, fără același răspuns, este supărător”, a declarat Williams pentru BBC.
 
Williams a pledat pentru ea însăși – și și-a dominat sportul – fără a-și compromite vreodată rasa.
În 2000, când era a șasea jucătoare din lume, ea s-a retras dintr-un eveniment din Carolina de Sud pentru a sprijini boicotarea economică a statului de către NAACP asupra drapelului arborat la palatul statului.
În 2016, după ce doi bărbați de culoare, Alton Sterling și Philando Castile, au fost uciși de ofițeri de poliție în incidente separate la o zi, Williams a scris o postare sinceră pe Facebook despre teama pentru viața nepotului ei de 18 ani.
Îngrozită că oamenii de culoare încă erau supuși în mod obișnuit unei asemenea cruzimi sancționate de stat, ea a scris: „Nu am trecut prin suficient, nu am deschis atâtea uși, nu am afectat miliarde de vieți? Dar mi-am dat seama că trebuie să mergem mai departe, pentru că nu este vorba despre cât de departe am ajuns, ci despre cât de mult mai avem de mers!”
 
Williams și-a asumat voluntar aceste lupte pentru dreptate socială și echitate, chiar dacă a fost pusă în mod constant sub semnul misoginiei și rasismului. Criticii au asemănat-o cu o maimuță și un camion monstru. A fost numită bărbat și, desigur, a fost supusă insultelor rasiale.
 
Armura ei împotriva acestor atacuri revoltătoare avea să o transforme în cea mai bună jucătoare pe care sportul a văzut-o vreodată. Provocarea ei viitoare va fi să-și folosească platforma la fel de intens și puternic precum a făcut-o de-a lungul carierei sale în tenis.
 
Williams a fost o icoană culturală atât de mult timp, încât este greu de imaginat că ar putea fi ceva mai puțin, odată ce se va retrage din tenis. Oricât de inspirați am fost privindu-i jocul, să o vedem evoluând, va fi la fel de satisfăcător!
 
 
Cătălina Lumperdean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare