SILETINA & TRANSPORT LOCAL – Incredibil: se încearcă din nou forțarea unei suplimentări financiare pentru transportul local din Târgu Mureș

BUGET. După ce au ratat strategia subvenționării abonamentelor gratuite de transport în comun pentru toți târgumureșenii, ceea ce ar fi dus la o creștere substanțială a încasărilor din banii municipiului Târgu Mureș pentru asocierea firmelor Siletina Impex SRL & Transport Local SA, clarvăzătorii îndestulării prestatorului unui serviciu public adus la standarde deplorabile au copt în laboratorul financiar al urbei altă stratagemă.

 

Noul proiect de îndestulare

 

De această dată, într-un proiect (semnat de factotumul Tatár Béla, director general Transport Local – foto mic dreapta) care le va fi vârât în mape consilierilor muncipali. Strategia prevede creșterea prețului abonamentelor pentru serviciile de transport public local de persoane la 80 de lei pe lună, cei subvenționați (pensionarii, persoanele cu dizabilități, foștii deținuți politici, veteranii de război, luptătorii Revoluției din 1989, elevii și studenții) urmând să beneficieze de abonamente valabile pe toate liniile, cu călătorii nelimitate – până acum, acestea erau pe o anumită linie și în cazul pensionarilor erau limitate la 30 de călătorii pe lună.

 

Același proiect prevede creșterea prețului abonamentelor pentru firme la 100 lei/lună, a abonamentelor de o zi la 5 lei și a amenzii pentru cei surprinși fără bilet sau abonament (200 de lei). Scriptul, care pentru a putea fi pus în practică are nevoie de votul majorității consilierilor locali, conține și data de la care se vor precepe aceste majorări: 1 iulie 2019, dar și argumentația: “pentru echilibrarea creșterii cheltuielilor cu factori de influență semnificative impuse de acte normative (creșterea salariilor, creșterea asigurărilor obligatorii, creșterea prețului de gaz metan și implicit alte creșteri de servicii și produse de la terți)”.

 

Motivații pentru surplus

 

Ce înseamnă asta? Să nu ne ascundem după degete: o altă voalată tentativă prin care Primăria Târgu Mureș ar avea dreptul să plătească din bugetul orașului mai mulți bani către Siletina Impex ca subvenții pentru abonamentele de transport în comun. De ce se cer bani mai mulți fără să se ofere calitate superioară? Pentru că au crescut salariile transportatorilor și gazul… Doar la Siletina și la Transport Local au crescut salariile și prețul la gaz…

 

 

Vă reamintesc că, la începutul anului, conducerea administrației publice din Târgu Mureș a încercat să forțeze o hotărâre care prevedea ca fiecare cetățean cu buletin de Târgu Mureș să primească un abonament gratuit.

 

În respectivul proiect se afla înscrisă și suma pe care Primăria ar urma să o plătească anual ca subvenție alianței de firme Siletina SRL & Transport Local SA: 27 de milioane de lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro (cu o medie de 483.000 de euro, sau 2,25 milioane de lei), aceasta fiind suma anunțată de transportatori ca necesar de buget aferent anului 2019.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare