Silviu Prigoană – sfaturi pentru tinerii la început de drum și importanța independenței față de părinți

LIFE. Silviu Prigoană, cunoscut pentru experiențele sale de viață tumultuoase și multiplele căsătorii, împărtășește acum din lecțiile învățate de-a lungul anilor. Într-un interviu recent la „Podcast Nefiltrat”, Prigoană a subliniat importanța independenței pentru tinerii aflați la început de drum, recomandându-le să se mute din casa părinților cât mai curând posibil.

Prigoană, în vârstă de 60 de ani și având opt divorțuri la activ, susține că este crucial ca tinerii să se mute din casa părinților înainte de căsătorie. El a povestit cum și-a construit dormitoare pentru copiii săi în casa familială, dar aceștia au ales să se mute pe cont propriu odată ce și-au găsit parteneri de viață.

„Copiii, în momentul în care se căsătoresc, chiar înainte de căsătorie, să se mute separat. Nu e bine să stai cu mama, cu tata sau cu bunica în casă. Te-ai mutat acolo în chirie, te-ai dus, pa. Și nu după nuntă, înainte, cu un an înainte, te-ai mutat și la revedere,” a spus Prigoană.

În discuția sa, Prigoană a abordat și tema compromisurilor în căsnicie. El a explicat că, la începutul unei relații, ambele părți sunt dispuse să facă multe compromisuri. Însă, în timp, aceste compromisuri pot deveni o povară, ducând la tensiuni și conflicte.

„O căsnicie este un lung șir de compromisuri. În prima fază faci la compromisuri cât cuprinde, și tu și partenerul. La un moment dat începi să pui piciorul în prag și nu mai faci compromisuri. Atunci se duce dracu toată șandramaua, pentru că și ea pune piciorul în prag. Decât să trăiești o viață întreagă în compromisuri, mai bine te desparți.”

Prigoană a subliniat că, în cazul familiilor cu copii, este esențial ca aceștia să fie protejați de conflictele dintre părinți. El a afirmat că părinții ar trebui să se despartă dacă nu se mai înțeleg, pentru a evita expunerea copiilor la certuri și violențe verbale sau fizice.

„Copilul nu are voie să vadă ceartă, nu are voie să vadă bătăi, jigniri. Copilul trebuie ferit. E o traumă pentru el.”

Pe lângă sfaturile despre relații și familie, Silviu Prigoană susține cu fermitate introducerea educației sexuale în școli. El a argumentat că această materie este esențială pentru prevenirea sarcinilor nedorite la vârste fragede și pentru educarea tinerilor despre metodele contraceptive.

„Trebuie discutat de când sunt mici și în școli, dar la maniera civilizată. Pentru că avem cele mai multe fete gravide sub 14 ani din Europa. Nu se poate la 12, 13, 14 ani să rămână gravide. (…) Aduc pe lume copii nedoriți care au viitorul distrus din start că au fost nedoriți.”

Experiența vastă de viață a lui Silviu Prigoană îl califică să ofere sfaturi prețioase tinerilor. El încurajează independența timpurie, compromisurile echilibrate în căsnicie și protejarea bunăstării copiilor. De asemenea, Prigoană promovează educația sexuală în școli ca măsură preventivă crucială pentru tinerii din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare