SITUAȚIA REALĂ – Spitalului Clinic Judeţean Mureş are 22 de paturi dotate cu ventilatoare pentru respiraţie mecanică

MĂRTURISIREA SPECIALISTULUI. Noul manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Daniel Porav-Hodade, a precizat joi, 16 aprilie, că în 3 aprilie, la momentul preluării interimare a mandatului, la secţia ATI (de pe strada Gheorghe Marinescu nr. 1 din Târgu Mureș), existau 12 paturi dotate cu ventilatoare pentru respiraţie mecanică, iar acum există 22 de paturi ATI complet echipate, în urma relocării a 10 aparate de ventilaţie mecanică de la IBCVT Târgu Mureş şi Spitalul Nova Vita.

 

Acest tip de echipament este vital pentru pacienţi infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare critică, aceștia necesitând ventilaţie mecanică asistată. Subliniere: conform ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în toată țara există în total 1.723 de paturi de ATI complet utilate.

 

Vă reamintim că în 2 aprilie, prefectul de Mureș, Mara Togănel, l-a suspendat pe Ovidiu Gîrbovan din funcția de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş și l-a numit în funcția de conducere a unității medicale desemnate să trateze bolnavii infectați cu coronavirus din județ pe medicul Daniel Porav-Hodade. Atât suspendarea, cât și numirea sunt “pe perioada stării de urgenţă”.

 

Ce a găsit la fața locului

 

De asemenea, dr. Porav-Hodade (foto mic dreapta) a precizat, într-un comunicat public, că la începutul lunii aprilie, singura clădire finalizată din punct de vedere al circuitelor de biosecuritate pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus era cea Clinica de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie și secția ATI de pe strada Gheorghe Marinescu nr. 1, restul spațiilor fiind doar la începutul lucrărilor de amenajare, iar Clinica de Pneumologie, desemnată prin Ordin al Ministrului Sănătăţii pentru tratarea pacienţilor Covid-19, nici măcar nu era inclusă în Planul tehnic de funcţionare temporară, trimis spre avizare către DSP Mureş.

 

În plus, pentru Clinicile de Oftalmologie, Psihiatrie I şi II şi Pediatrie, nu existau circuite de biosecuritate, acestea nefiind incluse în Planul tehnic de funcţionare temporară a SCJ Mureş pentru a trata bolnavi Covid-19, în schimb, Clinica de Oncologie a fost desemnată de fostul manager al spitalului clinică pentru bolnavi Covid-19, deşi fapt cauza un risc major pentru viaţa celor trataţi acolo (în cazul infectării pacienţilor cu boli oncologice cu SARS-CoV-2).

 

Pasiv, nu a fost făcut niciun demers pentru redistribuirea cadrelor medicale din alte clinici către clinicile desemnate pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2, iar materialele pentru protecţia personalului medical erau în cantitate insuficientă (de exemplu, în magazia spitalului existau doar 50 de maşti FFP3).

 

Ce s-a schimbat

 

Nul manager interimar/temporar al Spitalului Clinic Judeţean Mureş a dispus modificarea planului Tehnic de Funcţionare Temporară a SCJ Mureş, incluzând clinicile mai sus amintite în circuitul Covid-19. Au început și s-au finalizat (în 9 aprilie) lucările la Clinica de Oftalmologie, clinicile de Psihiatrie şi Pediatrie (în 12 aprilie). Acum cele trei clinici sunt pregătite pentru a primi pacienţi Covid-19.

 

În clinicile în care se tratează pacienţi COVID 19 au fost relocaţi atât medici cât şi personal auxiliar, astfel liniile de gardă au fost suplimentate, iar graficele de lucru modificate în aşa fel încât să fie evitate expunerea prelungită, cât şi epuizarea fizică a personalului.

 

Clinica de Oncologie este, cel puțin pentru moment, clinică non-COVID şi poate efectua în siguranţă tratamentele oncologice, acestea neputând fi amânate pe perioada stării de urgenţă.

 

De asemenea, au fost suplimentate stocurile cu materiale de protecţie aflate în deficit, iar acum personalul medical are echipament de protecţie superior standardului minimal recomandat de Ministerul Sănătății.

 

O bucătărie a spitalului, închisă

 

În acest moment, una din cele două bucătării ale Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost închisă, din cauza faptului că o bucătăreasă a fost testată pozitiv cu COVID-19. Angajații respectivei bucătării sunt acum autoizolați la domiciliu.

 

Întreaga clădire în care se afla bucătăria a trecut prin procedura de dezinfecţie și, pentru a putea face față, angajații bucătăriei rămase funcționale lucrează în trei schimburi.

 

Andrada VLAS

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare