ȘOC ECONOMIC – Azomureș oprește producția din cauza prețului foarte mare la gaze naturale și energie electrică

2
2691

VICTIMA MAJORĂRILOR. Cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Azomureș, va opri producția. Decizia este temporară și este generată de creșterile semnificative ale prețurilor la gaz naturale și energie electrică, fapt care a făcut fabrica din Târgu Mureș, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (cu un consum de circa 10% din consumul național), să se găsească într-o situație excepțională, care nu mai permite firmei continuarea sustenabilă a activității, a precizat directorul general al companiei, Harri Kiiski.

 

La începutul lunii octombrie, Azomureș, controlată de grupul elvețian Ameropa, a redus funcționarea fabricii la doar 50% din capacitate, din aceșeași cauze. Acum încep pregătirile pentru oprirea temporară a producției. Decizia celor care manageriază fabrica din Târgu Mureș a fost deja aprobată de Consiliul de Administrație. Deocamdată, cei peste 1.000 de angajați ai Azomureș vor continua să vină la lucru în program normal, Kiiski precizând că în această perioadă de sistare a producției “ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați”.

 

Din cauza creșterilor masive ale gazelor naturale și energiei electrice și alte platforme industriale din Europa au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității Azomureș depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață, cel mai probabil începând din luna martie 2022.

 

Azomureș produce 50% din îngrășămintele utilizate în agricultura românească. Managerul Azomureș a mai precizat că se fac “toate eforturile pentru a readuce situația la normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional nefavorabil. Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Sa l opreasca *** ceapa lui, pentru ca in afara de locuri de munca nu avem niciun beneficiu. Sunt mai scumpe ingrasamintele la noi decat cele care se vand la export

LĂSAȚI UN MESAJ