Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș

SOLUȚIE – PMP cere eliminarea subvențiilor pentru partide, ajunse în 2019 la 253 de milioane de lei, și folosirea banilor pentru dublarea alocației pentru copii

PROIECT LEGISLATIV. Deputatul mureșean Marius Pașcan a făcut public faptul că parlamentarii Partidului Mișcarea Populară (PMP) au inițiat un proiect legislativ care abrogă prevederile legale pe baza cărora statul subvenționează partidele politice, urmând ca sumele economisite să fie utilizate în scop social. Mai exact, se cere eliminarea subvențiilor partidelor politice, ajunse anul trecut la 253 de milioane de lei, și folosirea acelor bani pentru dublarea alocațiilor copiilor (inițiativă legiferată, dar pentru care Guvernul a anunțat că, deocamdată, nu are bani).

 

Argumentul principal enunțat de deputatul Pașcan (care este președinte executiv PMP) constă în calculul făcut în baza datelor oficiale. Conform acestuia, partidele politice primesc o subvenție lunară de la bugetul de stat încă din anul 2008. Aceste subvenții au fost mereu majorate, astfel că dacă în anul 2008 partidele au primit în total 8,1 milioane de lei, în 2019 subvențiile au ajuns la… 253 milioane lei (o creștere de 31 de ori!), în cei 11 ani în care statul a subvenționat partidele politice cheltuindu-se în acest sens peste 700 de milioane lei din bugetul de stat.

 

Pentru că în acest an subvențiile pentru partidele politice sunt prevăzute în cuantum total de 181,4 milioane lei, PMP a cerut eliminarea lor și alocarea sumei la necesarul financiar pentru dublarea alocațiilor copiilor – sigur, suma nu este îndestulătoare pentru punerea în practică a legii prin care s-a decis dublarea alocațiilor pentru copii, dar este un început care poate fi completat prin demersuri similare.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare