SONDAJ – Biroul de Cercetări Sociale București: Târgumureșenii îi acordă primarului Dorin Florea nota… 6 și doar 34% l-ar mai vota

OPINIA TÂRGUMUREȘENILOR. Biroul de Cercetări Sociale din București, un institut de cercetări sociologice cu o experiență de 20 de ani și peste 500 de studii efectuate, a finalizat un sondaj de opinie în rândul locuitorilor municipiului Târgu Mureș. Sondajul privește problemele administrative ale orașului, încrederea în liderii politici locali și intențiile de vot.

 

Cine l-a comandat, cum s-a desfășurat și credibilitatea

 

Sondajul de opine a fost comandat de Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din SUA s-a desfășurat în perioada 16-18 februarie 2019 și a fost făcut pe un eșantion de 1.100 persoane (reprezentativ pentru populația adultă a municipiului Târgu Mureș intervievații reproducând structura socio-demografică a populației orașului pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară).

 

Interviurile s-au realizat exclusiv pe teren (la domiciliul intervievaților), de operatori aduși din alte județe (Dolj, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Prahova), aceștia necunoscând situația politică a orașului și neavând niciun fel de simpatii pentru vreun lider sau partid politic local – independența lor totală față de spectrul politic asigură neutralitatea în măsurarea fenomenelor studiate. Sondajul se încadrează în marja de eroare statistică de +/-3% și are un interval de încredere de 99%.

 

Sondajul a fost coordonat de sociologul Bruno Ștefan – a coordonat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998) -, conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București. Echipa de operatori a fost coordonată de sociologul Călin Roșu, cercetător care se ocupă de rețeaua națională de operatori de interviu a BCS (de peste 400 persoane).

 

Cum văd cetățenii problemele orașului

 

Târgumureșenii au acordat cea mai mică notă Primăriei conduse de Dorin Florea în privința parcărilor din oraș (media 4,7), iar cea mai mare… firesc, organizării spectacolelor (media 7,8).

 

Iată care au fost celelalte note medii acordate pe fiecare problemă inclusă în sondaj: atragerea investițiilor și crearea de locuri de muncă – 5,2; fluența traficului rutier – 5,4; repararea/asfaltarea drumurilor – 5,6; comunicarea primarului cu oamenii pentru rezolvarea problemelor lor – 6; transportul în comun – 6.

 

Gestionarea activităților sportive – 6,2; curățenia pe străzi și în spații publice – 6,3; ordinea și siguranța cetățenilor – 6,5; parcurile și locurile de joacă pentru copii – 6,6; grija față de persoanele defavorizate și sărace – 6,7; canalizarea – 6,8; gestionarea instituțiilor din educație – 7,1; administrarea piețelor – 7,3.

 

Răspunsuri interesante și la întrebarea “Dacă dumneavoastră ați fi primar, care ar fi primul lucru pe care l-ați rezolva în oraș?”. Parcările (21,5%), drumurile (9,8%), transportul în comun (8,2), fluența traficului rutier (6,7%), crerea de noi locuri de muncă (6,3%), comunicarea cu oamenii pentru rezolvarea problemelor lor (3,8%), curățenia (3,4%), ordinea și siguranța (2,9%) etc.

 

Pentru primarul Florea, o subliniere (măcar pentru că poate-l împiedicăm în acest an să mai aloce sume imense de bani din bugetul orașului pentru spectacole „gratuite”): doar 0,2% dintre repondenții târgumureșeni cred că astfel de manifestări sunt utile și că trebuie menținute.

 

Cele mai importante două proiecte pe care Primăria ar trebui să le realizeze cel mai repede sunt, spun târgumureșenii, construirea unui spital regional (27,4%) și amenajarea de locuri de parcare în cartiere (17,2%) – un procent semnificativ, 16,7%, a întrunit și crearea de noi locuri de muncă.

 

Despre primarul Florea

 

Să vedem ce cred târgumureșenii despre primarul Dorin Florea. 47% cred că a fost un bun gospodar în acest mandat, 35% că a fost slab gospodar, iar 18% sunt indeciși. Doar 43% îl percep, însă, ca fiind apropiat de oameni, 34% îl percep ca distant și arogant, iar 23% nu-l percep nicicum.

 

În privința corectitudinii, egalitate deplină: 24% cred că Florea e cinstit, 24% că e corupt și 52% nu și-au format o părere. Cert e că dacă Florea ar candida pentru un nou mandat de primar, doar 34% l-ar mai vota, 43% nu l-ar mai vota și 23% sunt indeciși.

 

În privința încrederii, 59% dintre târgumureșeni nu au încredere deloc sau au încredere foarte puțină în primarul Florea, doar 37,3% au încredere multă sau foarte multă; iar 3,7%… nu îl cunosc, așa că nu pot să se exprime.

 

Dacă mâine ar fi alegeri…

 

La întrebarea “Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, candidatul cărei formațiuni politice l-ați vota pentru funcția de primar?”, târgumureșenii au răspuns așa: 25,6% un candidat independent; 22,2% candidatul UDMR; 14,4% candidatul PNL; 10,4% candidatul PSD; 9,1% candidatul PMP; 7% candidatul ALDE; 6,3% candidatul POL; 3,8% candidatul USR-Plus; 1,3% candidatul ProRomânia; restul indeciși sau absenteiști.

 

În schimb, preferințele pentru votul listelor de consilieri locali sunt: UDMR 28,3%; PNL 20,6%; PSD 14,7%; PMP 10,8%; ALDE 9,1%; POL 8,3%; USR-Plus 5,1%; ProRomânia 3,2% – restul indeciși și absenteiști.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare