SONDAJ MODIFICATOR – „Nașii de botez” ai singurei școli din Tîrgu Mureș fără nume s-au răzgândit: Sütő András în loc de Bethlen Gábor

DENUMIRE. „Nașii de botez” ai singurei școli fără nume din cele 30 de unități de învățământ gimnazial și liceal din municipiul Tîrgu Mureș, Școala Gimnazială nr. 7, au revenit asupra propunerii inițiale și propun o nouă denumire.

 

Inițiatorii acestui proiect, care trebuie aprobat de forul deliberativ (Consiliul Local) pentru a deveni lege, sunt cei trei consilieri POL Tîrgu Mureș (Radu Bălaș, Pápai László Zsolt și Tatár Lehel) și, inițial, au propus ca școlii fără nume să i se atribuie numele principelui filoturc al Transilvaniei, Bethlen Gábor, ale cărui decizii au contribuit la dezvoltarea cetății medievale Tîrgu Mureș și la schimbarea denumirii orașului, din Székelyvásárhely (Tîrgu Secuiesc) în Marosvásárhelyi (Tîrgu Mureş).

 

“Poliștii” susțin că după ce intenția a fost făcută publică au apărut numeroase dezbateri pro și contra, așa că au inițiat un sondaj de opinie pe post de consultare cetățenească. Rezultatul respectivului sondaj, la care au participat 864 de cetățeni care au ales din 11 nume ale unor personalități de etnie maghiară, a fost în favoarea numelui scriitorului de origine clujeană Sütő András, fost comunist de vază, membru al Marii Adunării Naționale a PCR în perioada 1965-1980, deveni dizident și intrat în dizgrația partidului (și a Securității) în ultimii 9 ani ai regimului.

 

Sütő András este perceput ca măcar jumătate tîrgumureșean, el activând aici ca redactor-șef al publicației culturale maghiare Új Élet („Viață Nouă”) – editată de Consiliul Culturii și Educației Socialiste în Tîrgu Mureș – și fiind înmormântat în cimitirul reformat din municipiu (a murit la Budapesta, în 2006, acolo unde și-a petrecut ultima perioadă a vieții). În sondajul privind atribuirea unui denumiri școlii fără nume, Sütő András a fost opțiunea a 324 de localnici (38% dorind ca numele acestuia să fie luat de unitatea de învățământ din oraș).

 

Acum, din cele 30 de gimnazii și licee, 17 poartă denumirea unor personalități românești, opt au nume neutre, trei poartă denumirea unor personalități maghiare și una poartă denumirea unei personalități germane.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare