Soós Zoltán: ”Târgu Mureşul are nevoie de un pod nou, prin urmare, sprijin dezbaterea oricărei iniţiative întemeiate care are în vedere un astfel de proiect”

COMUNICAT DE PRESĂ. Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán a susținut vineri, 28 octombrie, o conferință de presă, în care a prezentat bilanțul activității lunii octombrie, a formulat o succintă radiografie a primilor 2 ani de mandat în fruntea urbei dar, și-a exprimat și poziția referitoare la proiectul respins ieri (n.r. 27 octombrie) de către Consiliu local, care viza aprobarea elaborării proiectului tehnic al podului peste râul Mureș.

”Alaltăieri s-au împlinit doi ani de la depunerea jurământului prin care am promis că vom face „tot ceea ce stă în puterile şi priceperea” noastră pentru binele urbei. Vă rog, să-mi permiteţi să reflectez pe scurt asupra acestui angajament. Acum doi ani am spus: „Ne apucăm de muncă. Nu va fi uşor şi nici nu va merge repede. Dar noi am învăţat aici, la Târgu Mureş, că nu putem sta liniştiţi până când nu am terminat ce am avut de lucru, până când nu ne-am isprăvit treaba.” Am demarat munca. Ne străduim să recuperăm un deceniu de întârzieri şi omisiuni, dar avem ochii aţintiţi spre viitor. Când spun că avem ochii aţintiţi spre viitor, mă refer ‒ de pildă ‒ la adevărata revoluţie ce se desfăşoară în cadrul transportului public: nu achiziţionăm doar autobuze noi, dar modificăm şi orarele, asigurăm legătura cu aşezările limitrofe, renovăm staţiile de autobuz şi aş mai putea continua cu o serie de măsuri conexe. Ştiam că vom avea mult de lucru; dar după doi ani, putem afirma că suntem pe calea cea bună. Folosesc pluralul în mod voit. Succesele se datorează de regulă multor persoane; ori nici în cazul nostru nu este altfel. Le datorez, deci, mulţumiri Consilierilor şi în mod special Viceprimarilor, Alex György şi Portik Vilmos. Polemizez cu ei adesea, dar întotdeauna în interesul binelui public. Le doresc să îşi păstreze atitudinea critică şi constructivă. În final, daţi-mi voie să le adresez mulţumiri şi persoanelor care conduc aparatul administrativ al Primăriei, în frunte cu secretarul şi directorii, dar şi angajaţilor instituţiei. Mai avem mult de lucru, dar urmăm direcţia bună. Detaliile pe segmentele de lucru ‒ cum ar fi eficientizarea administraţiei, proiectele derulate, dezvoltarea vieţii culturale şi modernizarea infrastructurii şcolare ‒ le-am rezumat în şapte filme de prezentare a muncii noastre. De luni, 31 octombrie, vom prezenta în fiecare zi câte o mică producţie video prin care cetăţenii se vor putea familiariza cu munca depusă în cadrul administraţiei locale târgumureşene”, a declarat Soós Zoltán.

În legătură cu proiectul podului peste râul Mureș, edilul a opinat:
”În primul rând, aş dori să precizez că Târgu Mureşul are nevoie de un pod nou, căci o serie de dificultăţi legate de circulaţie ar putea fi eliminate prin construirea acestuia. Prin urmare, sprijin dezbaterea oricărei iniţiative întemeiate care are în vedere un astfel de proiect. Însă precum se spune, problemele se ascund în detalii. Propunerea înaintată de patru consilieri privind aprobarea elaborării Proiectului tehnic de execuţie pentru obiectivul de investiţii de utilitate publică locală „Pod de legătură peste râul Mureş ‒ Zona Aleea Carpaţi” nu poate fi susţinută în acest moment. Şi nu din motive politice, ci pur şi simplu din consideraţii legale. Şi anume, proiectul nu îndeplineşte, în prezent, toate condiţiile impuse unui proiect major de investiţii, fiindcă nu există un studiu de trafic şi nici indicatorii tehnico-economici nu au fost actualizaţi, studiul de fezabilitate datând din anul 2015. Aspectele enumerate nu au fost luate în considerare de iniţiatori, care au ales să îl transforme într-o chestiune cu tentă politică, încercând în acest fel să inducă populaţiei impresia că primarul şi ceilalţi consilieri locali s-ar opune dezvoltării oraşului. Subliniez încă o dată faptul că suntem de acord, în mod unanim, în privința necesității podului şi recunoaştem importanţa unui proiect de asemenea anvergură, care trebuie fundamentat printr-o documentaţie serioasă şi complexă ce cuprinde studii actualizate de mobilitate şi fezabilitate; iar, în plus, trebuie să ţină seama şi de condiţiile economice prezente şi viitoare.”

La finalul conferinței de presă, primarul a trecut în revistă principalele activități ale lunii octombrie:
-Kacsó Sándor a devenit administratorul public al Municipiului Târgu Mureş cu atribuţii privind Administraţia Domeniului Public, Serele şi Clubul Sportiv Municipal.
-La începutul lunii octombrie, primarul Soós Zoltán, a inițiat şapte proiecte de HCL care vizează creşterea eficienţei energetice a 35 de blocuri de locuinţe din Municipiul Târgu Mures, grupate în 7 loturi; precum şi trei proiecte de hotărâri prin care se urmăreşte eficientizarea energetică a trei unităţi şcolare ale urbei, şi anume: a Şcolii Gimnaziale nr.7, a Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu şi a Şcolii Gimnaziale George Coşbuc. Aceste iniţative au primit votul unanim al consilierilor locali.

-Primarul a participat la Alba Iulia la evenimentul prilejuit de semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană şi România pentru perioada 2021–2027, în virtutea căruia România va avea acces la resurse financiare nerambursabile în valoare de 31,5 miliarde de euro pentru dezvoltare.

-Centrul Târgu Mureş EON-XR este operaţional! Târgu Mureş este singurul oraş din ţară unde elevii pot beneficia de educaţie prin tehnologii imersive. Înfiinţarea Centrului Târgu Mureș EON-XR este parte integrantă a proiectului Educaţie în realitatea augmentată în Municipiul Târgu Mureş. Datorită punerii la dispoziţie în mod gratuit a celor 5.000 de licenţe educaţionale ale platformei EON Reality şi oferirii posibilităţii de a utiliza Centrul Târgu Mureş EON-XR; elevii, studenţii şi profesorii a 16 licee/şcoli profesionale şi a 4 universităţi din Municipiul Târgu Mureş vor avea posibilitatea de a studia beneficiind de descoperirile de ultimă oră ale tehnologiei digitale.

-În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost finalizate: reabilitarea Aleii Carpaţi, a Străzii Ciucaş şi a Străzii Traian Moşoiu; precum şi lucrările de plombare a carosabilului pe străzile Cutezanţei şi Negoiului, respectiv pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cartierul Tudor. S-a semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate în cazul altor trei străzi din Cartierul Unirii. Acest proiect va fi finanţat de la bugetul local precum şi din surse extrabugetare atrase. Lungimea cumulată a străzilor este de aproximativ 4 kilometri.

-S-a demararat campania de informare publică privind lucrările de identificare şi inventariere sistematică a blocurilor de locuinţe din municipiu.

-Municipiul Târgu Mureş a lansat concursul de soluţii privind obiectivul de investiţii Centru de inovare şi parcări subterane în vecinătatea Teatrului Naţional. Valoarea totală a premiilor acordate va fi de 148.383 de lei (30.000 de euro), urmând a fi semnat un contract de proiectare cu câştigătorul concursului.

-Primăria Municipiului Târgu Mureş a demarat un program de voluntariat sub egida apelului concis „Contactează-ne la adresa de e-mail primaria@tirgumures.ro şi vino şi Tu să vezi cum funcţionează administraţia locală!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare