ȘOSEAUA DE „CENTURĂ” – Decizie guvernamentală în privința șoselei de centură a municipiului Tîrgu Mureș

PROIECT. Vineri, 21 septembrie 2018, Guvernul va hotărî în privința declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta ocolitoare a oraşului Târgu Mureş, pe DN 13 şi DN 15”.

 

Terenurile care urmează să fie expropriate se află pe raza localităților Corunca, Târgu Mureș, Livezeni, Sângeorgiu de Mureș și Ernei. Conform proiectului, șoseaua de centură va avea o lungime de aproximativ 11,65 de kilometri și va reduce volumul traficului ce traversează oraşul Tîrgu Mureș în direcţia sud-nord, de la Drumul Naţional 13 la Drumul Naţional 15 spre Reghin.

 

Practic, drumul de ocolire parcurge traseul din estul municipiului reședință de județ până în partea nordică, la intrarea în localitatea Ernei, la aproximativ 4 kilometri de oraș, va avea două benzi de circulație, iar pe traseu au fost prevăzute cinci poduri (peste pârâurile Pocloş, Şaivari, Hoşuba – două – și Tofalău), două pasaje și un viduct în lungime de 280 de metri. Intersecţiile centurii ocolitoare cu DN 13 şi drumul naţional DN 15 se vor amenaja cu sens giratoriu.

 

Contractul de execuție a fost încredințat în octombrie 2014 companiei spaniole Copisa Constructora Pirenaica, la acea vreme proiectul tehnic fiind considerat deficitar, fapt care a dus ca în trei ani lucrarea să ajungă la stadiul de execuție de 35%, contractul fiind reziliat la sfârșitul anului 2017. Apoi proiectul a fost refăcut și anunțat că va intra într-o nouă licitație de achiziție a lucrărilor de execuție. Suma necesară pentru realizarea proiectului este de peste 432 de milioane de lei, 75% din finanțare urmând să fie asigurată din Fondul de Coeziune al UE.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare