SpaceX va lansa în spațiu un microsatelit conceput de liceeni români

ȘTIINȚĂ. Un microsatelit conceput de studenți români va fi lansat în spațiu cu o rachetă SpaceX la începutul anului 2023. SpaceX este un producător american de nave spațiale și furnizor de lansări spațiale fondat și condus de miliardarul Elon Musk.
 
Supranumit „Vrabia Spațial”, ROM-2 (Misiunea Orbitală a României) este un satelit de 250 de grame proiectat și construit de nouă liceeni români între 15 și 18 ani.
 
„Vrabia Spațială” este primul satelit de acest gen care este fabricat în România. Tinerii săi constructori, reuniți în echipa RomSpace, vor călători acum la Glasgow pentru a-și integra proiectul în instalațiile Alba Orbital înainte de lansare, care va avea loc cândva în primul trimestru al anului viitor.
 
Compania Alba Orbital, lider mondial în construcția și intermedierea lansărilor de microsateliți, a semnat un acord cu RomSpace, o inițiativă a elevilor de la Liceul Internațional de Informatică din București, pentru lansarea pe orbită a microsatelitului ROM-2. ROM-2 este primul CubeSat românesc(un tip de satelit miniatural care orbitează într-o orbită joasă) și va face parte din misiunea „Alba Cluster 7” care va merge în spațiu deasupra unei rachete SpaceX la începutul anului 2023.
 
Satelitul are 5 cm lungime, înălțime și lățime și cântărește doar 250 g, fiind de dimensiunea unui cub Rubik. Cubesat-ul conține o cameră de 2 MP menită să fotografieze Pământul din spațiu.
 
Lansarea microsateliților în spațiu este mult mai ieftină decât lansarea celor de dimensiuni normale, care pot ajunge la 7 metri în lungime și pot fi echipate cu panouri solare care se extind încă 50 de metri. Cei mai mari sateliți pot cântări mai mult de 1.000 kg. Sateliții mai mici, prin comparație, ar putea deschide calea către democratizarea spațiului cosmic, permițând organizațiilor mai mici să facă propriile cercetări în spațiu.
 
Grupul de liceeni a decis să construiască primul satelit de buzunar (PocketQubes, sau microsateliți) la propunerea Alba Orbital.
 
„PocketQubes oferă oportunități fantastice pentru educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), deoarece barierele financiare din calea spațiului au fost reduse semnificativ”, a declarat Tom Walkinshaw, CEO Alba Orbital.
 
“Când m-am interesat pentru prima dată de sistemele nano și picosateliți în urmă cu mai bine de trei ani, știam că voi trimite unul de-al meu în viitorul apropiat. Am fost impresionat de cantitatea de tehnologie care poate încăpea în aceste cuburi mici”, a spus Filip Buşcu, conducătorul misiunii.
 
Alba Orbital are în portofoliu colaborări cu peste 30 de clienți de pe trei continente, inclusiv prestigioși precum Universitatea Stanford, Universitatea Carnegie Mellon și TU Delft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare