SPECTACOL „GRATUIT” PE BANI – Municipalitatea din Reghin va sărbători ziua de 8 martie în 9 martie, cu o investiție de 25.000 de lei
BANII PUBLICI. Cheltuielile de organizare a unui spectacol care sărbătorește ziua de 8 martie (Ziua Internațională a Femeii) în 9 martie – și care este organizat de administrația publică din Reghin, condusă de primarul Maria Precup – vor fi plătite cu suma de 25.000 de lei din banii orașului.
Spectacolul “cultural-artistic de muzică ușoară” (Dumnezeule, încă mai există comuniști cu limbaj de lemn!) are loc în locația tradițională, Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, și „va fi susținut de artiști care vor încânta publicul prezent la manifestare”, zice o doamnă de la Compartimentul Învățământ, Cultură, Sport al Primăriei, căreia i-au trasat sarcină de serviciu să redacteze raportul de specialitate. Și l-a întocmit, cum a știut ea… Să vedem, însă, pentru ce se cheltuie banii.
Cum se cheltuie 25.000 de lei
Din cei 25.000 de lei alocați din bugetul municipiului Reghin sărbătoririi zilei de 8 martie în 9 martie, 13.000 de lei vor fi plătiți ca onorariu, cazare și transport al artiștilor care vor realiza spectacolul, 600 de lei se va livra în contul prezentatorului, 1.000 de lei va costa decorarea scenei și 400 de lei costă tipărirea afișelor. Cam astea-s cheltuielile efective legate de spectacol: 15.000 de lei.
Ce se face pentru cheltuirea a încă 10.000 de lei. Păi, de 2.500 de lei se cumpără flori, 500 de lei sunt reținuți pentru cheltuieli neprevăzute (prevederea e mama-nțelepciunii, nu?), iar restul banilor sunt utilizați pentru… „liniște și concordie”, adică pentru plata presei locale, niciodată critică la adresa administrației publice, mereu laudativă (rareori constatatoare).
Așadar, 5.000 de lei sunt alocați pentru transmisia TV a spectacolului (pe o televiziune locală), 2.000 de lei pentru publicarea în presa online și cea scrisă a unei machete și a unei știri publicitare de promovare a evenimentului. Ies la socoteală banii? Ies. Atunci, evenimentul se poate desfășura “în bune condiții”.
Cătălin VISCHI