SPRE FINALIZARE – O subsidiară a TÜV Austria Holding pregătește noua licitație a Romgaz pentru lucrările neefectuate de la Centrala de la Iernut

0
509

CENTRALA DE LA IERNUT. E oficial: producătorul de gaze Romgaz a renunțat la prelungirea contractului în valoare de 268 de milioane de euro + TVA (din care peste 66 de milioane de euro este finanțare europeană nerambursabilă) cu constructorii inițiali ai noii Centrale Electrice de la Iernut (respectiv cu asocierea firmei spaniole Duro Felguera și firma românească Romelectro) și pregătește o nouă licitație pentru finalizarea investiției.

 

În acest sens, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA a contractat firma de certificare industrială TÜV Austria România SRL (subsidiara locală a holdingului TÜV Austria AG) pentru evaluarea stadiului execuției lucrărilor și pregătirea caietul de sarcini pentru o nouă licitație care are ca obiectiv finalizarea și punerea în funcțiune a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze. Contractul este în valoare de 885.000 lei și trebuie finalizat în 4 luni.

 

Contractul de execuție al noii centrale de la Iernut a fost semnat cu spaniolii de la Duro Felguera în 2016 și lucrarea trebuia finalizată în 2019, termenul fiind apoi prelungit de mai multe ori (ultima prelungire a fost până la 26 decembrie 2020). Deși cauzele care au dus la această situație sunt de forță majoră (pandemia și problemele financiare – acestea au dus firma spaniolă la o divergență cu principalul furnizor de echipamente, General Electric), iar spaniolii sperau să obțină o nouă derogare (până în 30 iunie 2021), Romgaz a decis înlocuirea constructorului.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ