Standardizare digitală pentru site-urile Primăriilor și Consiliilor Județene din România

DIGITALIZARE. Într-o mișcare ambițioasă către digitalizarea administrației publice locale, Ministerul Cercetării, Dezvoltării și Digitalizării din România a anunțat un program amplu de standardizare și reconstrucție a site-urilor web ale primăriilor și consiliilor județene din întreaga țară. Aprobat de Guvern și coordonat de ministrul Bogdan Ivan, acest program beneficiază de o alocare financiară de 50 de milioane de lei pentru anul 2024, cu posibilitatea extinderii finanțării până la 200 de milioane de lei în anul următor, în funcție de solicitări.

Scopul principal al acestui proiect este de a crea un format standardizat național pentru site-urile web ale aproximativ 1.000 de primării și consilii județene. Acest format standardizat va asigura o interoperabilitate eficientă a bazelor de date și a serviciilor publice, facilitând astfel interacțiunea cetățenilor cu administrația publică.

Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că, în primul rând, se vor interconecta platformele actuale ale primăriilor cu platforme de plăți electronice, cum ar fi ghișeul.ro. De asemenea, vor fi achiziționate soluții de securitate cibernetică, esențiale în contextul anului 2024, pentru a proteja infrastructura IT la nivel județean și național.

Programul va facilita trimiterea cererilor pentru diverse servicii publice prin eliminarea necesității de a descărca, completa și încărca documente PDF. În locul acestui proces complicat, cetățenii vor avea la dispoziție câmpuri interactive în care să introducă direct datele necesare.

Autoritățile locale vor beneficia de un suport practic pentru a implementa noile standarde. Pe site-ul Ministerului Cercetării, Dezvoltării și Digitalizării va fi creat un formular simplu, dedicat apelului de proiecte, unde primăriile vor putea bifa serviciile de care au nevoie. Astfel, se va asigura o implementare rapidă și eficientă a măsurilor digitale necesare.

Prin implementarea acestui program, administrația publică locală din România va intra într-o nouă eră digitală, caracterizată prin eficiență, transparență și accesibilitate sporită pentru cetățeni. Un format standardizat al site-urilor web va facilita navigarea și utilizarea serviciilor publice online, reducând birocrația și economisind timp prețios pentru utilizatori.

Ministrul Ivan a menționat că această schemă de finanțare propune foarte multă flexibilitate și simplitate în procedurile de contractare, selecție și aplicare, având ca scop principal accelerarea procesului de digitalizare a administrației locale.

Într-o lume tot mai digitalizată, inițiativa Ministerului Cercetării, Dezvoltării și Digitalizării de a standardiza și moderniza site-urile primăriilor și consiliilor județene din România reprezintă un pas important către o administrație publică mai eficientă și accesibilă. Cu un buget generos și un plan bine definit, acest proiect promite să aducă beneficii semnificative atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare