Statele Unite au nevoie de o nouă strategie pentru Europa. România, printre statele din „noul centru de greutate”

POLITICĂ. Invazia masivă a Ucrainei de către Rusia a provocat o perturbare semnificativă în ceea ce privește securitatea europeană și abordarea țărilor europene față de aceasta. Vladimir Putin, izolat din lumea civilizată, pare să căute noi “alianțe multipolare” care, în realitate, reprezintă fronturi anti-Occident, inclusiv prin colaborarea cu China, și recent, prin implicarea în Africa. În acest timp, contextul în care se află, Rusia recurge chiar și la amenințări nucleare, sugerând posibilitatea unui conflict atomic.
Incursiunea brutală a Rusiei în Ucraina subliniază negarea lui Putin asupra dreptului țării vecine de a exista independent. Kremlinul justifică agresiunea ca o formă de “auto-apărare”, deși în realitate este vorba despre o invazie cu intenții de anexare. Acest comportament este însoțit de propagandă și retorică falsă, precum negarea planurilor de traversare a frontierei, chiar în timp ce informațiile de la surse americane arătau contrariul.
Această acțiune din partea Rusiei a schimbat perspectiva multor țări europene cu privire la securitatea lor. Țări precum Finlanda și Suedia, care anterior se păstrau neutre, au ales să se alăture NATO. Germania, care a avut o apropiere ambivalentă de Rusia în trecut, și-a schimbat perspectiva și a început să investească în forțele sale de apărare.
Cu toate acestea, Statele Unite nu au adoptat încă o schimbare corespunzătoare în abordarea lor strategică. Cu toate că au oferit sprijin Ucrainei și au trimis trupe în Europa, este necesară o reevaluare mai profundă a strategiei lor, susține Andrew A. Michta, un expert în securitate internațională.
Strategia SUA ar trebui să se concentreze pe cooperarea cu țările europene care împărtășesc aceeași percepție a amenințării ruse și sunt dispuse să contribuie la securitatea colectivă. În loc să se axeze pe procentul PIB-ului alocat apărării, strategia ar trebui să se axeze pe capacitățile militare specifice pe care fiecare aliat le poate aduce.
Este important ca Statele Unite să dezvolte o strategie care să pună în prim-plan țările care au luat în serios angajamentele lor de apărare NATO și sunt pregătite să acționeze în caz de criză. Acest lucru va necesita redistribuirea forțelor militare și sprijinul acordat aliaților care investesc în dezvoltarea capacităților lor militare.
În același timp, Statele Unite ar trebui să promoveze integrarea Ucrainei în NATO, ceea ce ar contribui semnificativ la creșterea capacităților de apărare ale Alianței. Această mișcare ar schimba echilibrul de putere în favoarea NATO și ar permite Statelor Unite să se concentreze mai mult pe China fără să-și pună în pericol interesele de securitate din Europa.
În concluzie, noua strategie a Statelor Unite pentru Europa ar trebui să se concentreze pe consolidarea cooperării cu țările europene care se confruntă cel mai direct cu amenințările rusești. Aceasta ar trebui să includă o redistribuire a forțelor militare și o atenție sporită asupra dezvoltării capacităților de apărare. Prin această abordare, Statele Unite pot contribui la consolidarea securității europene și la asigurarea descurajării împotriva amenințărilor din partea Rusiei.