Statul român va câștiga 8,8 miliarde de euro în acest an din creșterea prețurilor la energie, spun furnizorii

ENERGIE. Având în vedere creșterea prețurilor, statul român urmează să câștige anul acesta peste 43 de miliarde de lei (circa 8,8 miliarde de euro) din impozitele și dividendele plătite de sectorul energetic, potrivit lui Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
 
Veniturile suplimentare la bugetul de stat ar proveni din TVA aplicat facturilor mai mari, supraimpozitare a producătorilor și dividende.
 
„În primul trimestru al acestui an, statul ar urma să încaseze aproape 11 miliarde lei, din care 2,9 miliarde lei TVA suplimentar, 5,3 miliarde lei din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, și 2,6 miliarde lei, din dividende. Înmulțind cu patru, rezultă că pentru întregul an, statul român încasează peste 43 de miliarde de lei sau chiar mai mult în condițiile în care prețurile au crescut între timp față de primul trimestru”, a spus oficialul AFEER.
 
În același timp, el a spus că statul a acoperit 99% din subvențiile angajate în cadrul schemei „plafon și subvenție” aplicată între noiembrie 2021 și martie 2022 pentru a ajuta populația și companiile să facă față creșterii prețurilor la energie. Cu toate acestea, până acum, furnizorii nu au primit nicio compensație pentru perioada care începe în aprilie.
 
„Pentru perioada noiembrie-martie am primit primii bani după șapte luni; suntem de patru luni în noua schemă de compensare și sperăm să primim banii mai repede decât pentru prima schemă. Și asta se întâmplă în ciuda faptului că legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autoritățile spun că furnizorii au întârziat să trimită informațiile solicitate, dar interesul nostru este să finalizăm procesul și să obținem banii rapid. Dacă am întârziat, a fost din cauza ambiguităților”, a spus Urluescu.
 
Potrivit acestuia, situația este destul de provocatoare pentru furnizori, mai ales că băncile văd deja sectorul energetic ca fiind riscant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare