Strategia Națională a României pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei: un pas major spre siguranță și normalitate

TOLERANȚĂ. Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a subliniat, joi, impactul devastator al atacului organizației teroriste Hamas din 7 octombrie 2024 asupra populației civile din Israel, menționând că acesta a schimbat totul pentru evreii din întreaga lume. În cadrul conferinței de lansare a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024-2027, organizată la Palatul Victoria, Vexler a evidențiat rolul crucial al României în menținerea unui mediu sigur pentru comunitățile evreiești.

“România este poate chiar singura țară în care nu au existat atacuri împotriva comunităților evreiești,” a declarat Vexler, subliniind importanța libertății și liniștii de care se bucură cetățenii României. El a accentuat aprecierea FCER pentru adoptarea de către Guvernul României a noii strategii naționale, un document unic prin obiectivele realiste și măsurile concrete fundamentate pe o analiză obiectivă a reușitelor și eșecurilor din trecut.

Importanța strategiei naționale
Strategia națională reprezintă un pas major pentru întreaga societate, vizând dezvoltarea vieții evreiești din România, protejarea și promovarea patrimoniului și tradițiilor iudaice, precum și prezentarea contribuției evreilor la dezvoltarea României. Vexler a subliniat că, în contextul unei creșteri globale a antisemitismului și negării Holocaustului, este esențial ca gesturile simbolice să fie completate de măsuri practice coordonate la nivelul tuturor instituțiilor de stat relevante.

Combaterea extremismului și promovarea educației
Deputatul a menționat că ascensiunea extremismului politic, lipsa educației, dezinformările și manipulările contribuie la alimentarea urii și încearcă să șteargă memoria istorică. Predarea disciplinei “Istoria evreilor. Holocaustul” în școli, alături de angajamentul ferm al statului român, reprezintă pași importanți în lupta împotriva antisemitismului și pentru un impact real pe termen lung.

Reacția la atacurile antisemite
Referindu-se la recentele incidente din Parlamentul României, unde un senator a idealizat public organizația teroristă Hamas și a promovat mișcarea legionară, Vexler a subliniat necesitatea măsurilor incluse în strategia națională. Acestea vor contribui la combaterea antisemitismului și la asigurarea unui mediu sigur pentru comunitățile evreiești.

Concluzii
Silviu Vexler a evidențiat că această strategie reprezintă un gest de demnitate și un angajament pentru normalitate, esențial pentru toți cetățenii României. El a salutat deschiderea Guvernului României pentru realizarea acestui act de anvergură și a subliniat rolul important al tuturor instituțiilor statului în susținerea comunităților evreiești.

În final, Vexler a menționat că evenimentul are loc în anul în care se marchează 145 de ani de la acordarea cetățeniei române evreilor din țară, un simbol al loialității și contribuțiilor fundamentale ale acestora la dezvoltarea României. FCER își va continua sprijinul necondiționat pentru implementarea Strategiei naționale, în vederea asigurării unui mediu sigur și a combaterii extremismului și violenței în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare