STRATEGIE – Consiliul Județean Mureș vrea să extindă complexul Transilvania Motor Ring cu încă 22 de hectare, în Sântioana de Mureș

EXTINDERE. Transilvania Motor Ring, complexul pentru sporturi auto-moto construit de Consiliul Judeţean Mureş cu peste 58 de milioane de lei pe o suprafaţă de 35 de hectare situată între satele Cerghizel şi Cerghid, teren aflat pe teritoriul comunei Sânpaul și a orașului Ungheni, se poate extinde cu încă peste 22 de hectare, pe un teren situat în extravilanul satului Sântioana de Mureș (comuna Pănet).

 

Respectivul teren, în suprafață de 222.611 metri pătrați, apreciat de proprietar (comuna Pănet) la 330.377 lei, are amenajată o pistă de motocross, pe care în ultimii ani s-au organizat activități sportive de acest gen. Tranzacția a fost pusă la cale “pe repede înainte”: în 7 martie, terenul respectiv a fost evaluat de un evaluator ANEVAR, în 11 martie, autoritatea locală din Pănet a transmis Consiliului Județean disponibilitatea de a transmite (cu titlu gratuit, conform precizării directorului Transilvania Motor Ring, Thomas Moldovan) dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea județului Mureș, pentru dezvoltarea complexului Transilvania Motor Ring, iar acum urmează ca forul deliberativ să aprobe acest transfer de proprietate.

 

Cel mai probabil, tranzacția se va face, ținând cont de disponibilitatea arătată de CJ Mureș în documentele de susținere a proiectului de hotărâre, o decizie în acest sens urmând să fie luată mâine, 26 martie, în ședința ordinară a acestei luni.

 

Motivația oficială constă în „diversificarea activităților găzduite de circuitul Transilvania Motor Ring”, pe terenul din satul Sântioana de Mureș urmând a se organiza “două circuite profesioniste, unul de cross și unul de hard enduro, pentru mai multe tipuri de vehicule (autoturisme, mopede, motociclete, ATV-uri)”, competiții sportive care acum nu pot fi găzduite la complexul auto-moto mureșean (deși, spun gestionarii circuitului, “disciplinele de tip cross și hard enduro sunt foarte căutate de iubitorii de motorsport”), acesta fiind dotat cu un circuit de viteză pe asfalt în lungime de 3,7 kilometri.

 

În raportul de specialitate, asumat de șeful Compartimentului Patrimoniu, Servicii Publice al Direcției Economice din cadrul CJ Mureș, Thomas Moldovan (care este, de fapt, directorul complexului auto-moto), se precizează că federațiile de automobilism și motociclism doresc să-și extindă locurile de organizare a competițiilor de cross și hard enduro și că în acest moment în zona centrală a țării nu există niciun circuit omologat în acest sens. Iar dacă se face cel din Pănet, “se estimează că se pot atrage în primă fază 2.500 de sportivi și 30.000 de spectatori/an”.

 

* Foto: Complex Transilvania Motor Ring

 

Andrei TUDORAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare