STRATEGIE – Engie și Romgaz vor să mărească depozitele subterane de gaze naturale din Târgu Mureș și Sărmășel, prin investiții de 192 de milioane de euro

INVESTIȚII. Cei mai importanți operatori ai sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale din România, Engie (noua denumire a liderului energetic mondial GDF SUEZ, creat prin fuziunea grupurilor Gaz de France şi SUEZ) și Romgaz, au primit acceptul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a-și mări capacitatea depozitelor subterane de gaze naturale din Târgu Mureș și Sărmășel.

 

Conform planurilor expuse de cele două companii, creșterea capacităților de înmagazinare a gazelor naturale din cele două mari depozite aflate pe teritoriul județului Mureș ar urma să fie finanțate prin investiții care totalizează 192 de milioane de euro, din care aproximativ 80 de milioane de euro ar veni din fonduri europene nerambursabile.

 

Depozitul din Târgu Mureș se redimensionează, dar… nu

 

În urma investiției, depozitul de gaze naturale de la Târgu Mureș, situat pe Dealul Budiului și satul Budiu Mic (comuna Crăciunești) și operat de Engie prin Depomureș SA, ar urma să-și crească capacitatea de la 200 de milioane de metri cubi la 300 de milioane de metri cubi, a anunțat proprietarul (Engie), prin ANRE.

 

 

În fapt, acest depozit are de 15 ani această capacitate de stocare, conform unor documente oficiale aflate în posesia msnews și arhivate la Primăria Târgu Mureș. De fapt, chiar Depomureș confirmă, pe site-ul propriu, că fostul depozit al Romgaz, înființat în perioada 1998-2002 la capacitatea de 200 de milioane de metri cubi și vândut în 2007 către Gaz de France, are încă din anul 2005 capacitatea de stocare de 300 de milioane de metri cubi (atunci, Romgaz a pus în funcțiune trei noi sonde de extracție/injecție).

 

Cert e că acum, Engie susține că dezvoltă un proiect în valoare de zeci de milioane de euro pentru a mări capacitatea depozitului cu 33%, deși datele indică faptul că aceasta rămâne similară cu cea din urmă cu 15 ani.

 

Depozitul de la Sărmășel

 

Depozitul de la Sărmășel (localitate în care în anul 1909 s-au descoperit primele emanații de gaz natural din România) este localizat la mijlocul distanței dintre Târgu Mureș și Luduș și a fost pus în funcțiune în anul 1996, fiind operat de compania de stat Romgaz, prin Depogaz.

 

În acest moment, depozitul are capacitatea de înmagazinare de 900 de milioane de metri cubi, iar în urma investiției a cărei demarare a fost aprobată de ANRE aceasta ar urma să crească cu 42%, până la capacitatea de 1.550 de milioane de metri cubi, ceea ce l-ar transforma în cel mai mare depozit subteran de înmagazinare a gazelor naturale din cele 6 pe care le operează Romgaz prin Depogaz.

 

Înmagazinarea subterană a gazelor naturale are rolul de a asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale prin acoperirea vârfurilor de consum sezoniere. Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România s-a construit în urmă cu peste șase decenii, în 1958 (la Ilimbav – jud. Sibiu).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare