Studiu de fezabilitate pentru 40 de trasee de turism lent în Delta Dunării

TURISM. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a demarat procesul de licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect tehnic, având ca scop identificarea a 40 de trasee destinate turismului lent în rezervație. Aceste demersuri au fost anunțate recent de guvernatorul Bogdan Bulete.

Acest anunț vine în urma inaugurării primului traseu din rezervație dedicat bărcilor fără motor, cunoscut sub numele de “Delta lui Ivan”. Proiectul care include cele 40 de trasee va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În prezent, documentația necesară pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic a fost finalizată și încărcată în sistemul electronic de achiziții publice. Proiectul prevede zece puncte de intrare în Deltă pentru activitățile de slow turism, care vor deservi aceste trasee. Scopul este de a oferi o alternativă de turism sustenabil, reducând astfel impactul negativ al bărcilor cu motor asupra ecosistemelor deltei.

Traseul “Delta lui Ivan” a primit avizul Consiliului Științific al ARBDD și include un punct de înnoptare. În cadrul aceluiași proiect, vor fi create încă șapte puncte de înnoptare dedicate turiștilor care călătoresc cu caiacul sau bicicleta. Aceste puncte vor fi amplasate în zone cu impact minim asupra mediului, deja utilizate anterior pentru campare.

Fiecare dintre cele patru comisariate ale ARBDD va avea câte două puncte de înnoptare. Impactul acestora va fi evaluat anual pentru a decide menținerea lor și condițiile de utilizare. Punctele de înnoptare vor avea un regulament de funcționare și o taxă modică, veniturile astfel obținute fiind destinate bugetului ARBDD.

Operatorii turistici care organizează excursii în Deltă cu caiacul sau bicicleta au fost nemulțumiți de numărul mare al bărcilor cu motor și au solicitat crearea unor trasee dedicate bărcilor nemotorizate. Legislația actuală prevede amenzi de până la 6.000 de lei pentru camparea în afara zonelor aprobate, iar numărul acestor zone este foarte mic, complicând activitatea operatorilor.

La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de 25 de turiști a parcurs peste 40 de kilometri în trei zile, folosind plăci de stand-up paddle și caiace, inaugurând astfel primul traseu verde din Deltă, “Delta lui Ivan”. Evenimentul a fost organizat de asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, cu ocazia deschiderii Muzeului Ivan Patzaichin din satul Mila 23. Acest muzeu este prima clădire din rezervație care a obținut distincția Zero Waste și primul muzeu din România inclus în rețeaua internațională New European Bauhaus, care promovează creativitatea, sustenabilitatea și comunitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare