STUDIU – Până la ce lungime vrea conducerea Aeroportului Transilvania să prelungească pista de aterizare-decolare

PLAN DE EXTINDERE. Conform acordului de mediu obținut la sfârșitul lunii ianuarie 2020, pista de aterizare-decolare a Aeroportului Transilvania va fi prelungită cu 580 de metri și va ajunge la 2.580 de metri lungime, iar în partea nordică se va realiza un buzunar de întoarcere dimensionat pentru aeronave de categoria D (aeronave de transport de distanțe lungi, B757, B767, A300, cu anvergura aripilor de peste 36 de metri), deși acum pista nu oferă posibilitatea operării unor astfel de aeronave (pe aeroportul de lângă Târgu Mureș pot opera doar aeronave clasificate cel mult în categoria C).

 

Decizia construirii și unui buzunar dimensionat pentru aeronave clasificate în categoria D este motivată prin perspectiva prelungirii pistei și în partea de nord atunci când dezvoltarea pistei va oferi condițiile și pentru operarea acestui tip de aeronave – pista actuală are o capacitate portantă de 70 de unităţi, fapt ce permite doar operarea cu aeronave de dimensiuni medii. În acest moment, pe pista Aeroportului Transilvania există un buzunar de întoarcere dimensionat pentru aeronave de categorie C, care va rămâne funcțional.

 

În cadrul proiectului de extindere a pistei, pe cale de consecință se vor extinde și sistemele de balizaj și se vor reloca (la 300 de metri de noul prag) echipamentele de radio-navigație și sistemele meteo. În acest moment, pista are 2.000 de metri lungime și 45 de metri lățime și este din structură flexibilă (asfalt).

 

Proiectul de modernizare al Aeroportului Transilvania, pentru care a fost obținut acordul de mediu, mai prevede extinderea platformei de parcare a aeronavelor și extinderea terminalului de pasageri (până la peste 18.000 mp).

 

În 2019, Aeroportul Transilvania a avut un trafic total de 179.066 pasageri. Adică, 490 oameni s-au îmbarcat sau au debarcat de pe/pe aeroportul mureșean în fiecare zi a anului trecut. Pentru comparație, primele 8 aeroporturi din România au un trafic anual de peste 430.000 de pasageri, iar primele 4, de peste 1,3 milioane de pasageri.

 

Vali STOICA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare