Surprinzător: Forintul maghiar a devenit una dintre cele mai performante valute din lume!

VALUTĂ. După ce a atins câteva minime istorice față de euro și dolarul american la sfârșitul anului trecut, este surprinzător faptul că forintul maghiar a devenit una dintre cele mai bune valute din lume. Potrivit portfolio.hu, în 2023, forintul maghiar este una dintre cele mai performante valute din lume.

Doar monedele naționale chiliane și mexicane l-au precedat ușor. Asta pentru că rata dobânzii de bază a băncii naționale a rămas ridicată în Ungaria, ceea ce ajută forintul să nu scadă din nou. În 2022, forintul a fost peste limita de 400/EUR. În octombrie a depășit cele 430 de bariere psihologice, ceea ce a însemnat un minim istoric pentru moneda națională a Ungariei. Atunci a intervenit banca națională și a majorat semnificativ dobânda de bază la 18 la sută.

Ulterior, valoarea forintului a început să crească. Dar înseamnă și că finanțarea Ungariei a costat mai mult contribuabili. În ultimele săptămâni, prăbușirea băncii americane a afectat moneda națională a Ungariei, dar rata de bază ridicată cu 18% a ajutat. Este mai mare decât în alte țări europene și unic chiar și pe piețele emergente. Drept urmare, nimeni nu speculează împotriva forintului, ceea ce ajută la menținerea valorii acestuia. De exemplu, rata dobânzii de bază din Polonia și Cehia este de aproximativ 7%. Cu toate acestea, amplitudinile mari ale valorii forintului arată clar că moneda națională este vulnerabilă la schimbările economice străine. În ultimele trei luni, forintul sa întărit față de euro cu 4,8 la sută, în timp ce această rată a fost de 6,3 la sută în cazul USD. Drept urmare, în 2023, doar monedele naționale chiliane și mexicane s-au întărit mai mult. Totuși, acolo, rata dobânzii de bază este de doar 11,25 la sută. Într-o comparație anuală, totuși, starea forintului nu este strălucitoare. De exemplu, a slăbit față de dolar cu 5 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare