Târgu-Mureș, al treilea oraș care s-a ridicat împotriva dictaturii la 21 Decembrie 1989

REVOLUȚIE. În 21 decembrie 1989, la primele ore ale dimineții, când dictatorul Nicolae Ceaușescu se afla încă la putere, târgumureșenii s-au solidarizat cu Timișoara și au înfruntat dictatura comunistă. Astfel, Târgu-Mureș devenea al treilea oraș al României, după Timișoara și Lugoj, care s-a ridicat împotriva regimului comunist și s-a alăturat Revoluției române din 1989.

Un tânăr angajat al fabricii Imatex, Aurel Vuță, cel considerat că a pornit Revoluția în Târgu-Mureș, l-a întrerupt pe secretarul de partid al întreprinderii și, beneficiind de susținerea celorlalți muncitori, i-a adresat o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu.

300 de persoane au pornit de la Imatex spre Centrul către Comitetul Județean de Partid. S-a încercat oprirea si dispersarea coloanei în patru locații. Prima locație a fost la ieșirea din Metalotehnica, încercare eșuată după lupte corp la corp.

A doua încercare a fost făcută în dreptul Gării CFR de către un puternic dispozitiv de forțe condus de către prim secretarul P.C.R. Ion Movilă, unde de asemenea revoluționarii nu au putut trece (cu excepția a câtorva persoane) coloana fiind deviată spre cartierul Dâmbu Pietros.

Un al treilea dispozitiv a fost plasat în zona restaurantului Furnica, iar cel mai puternic dispozitiv a fost la intrarea în Centrul orașului, în zona Palatului Telefoanelor (zona Poștei).

A mai existat o coloană care s-a deplasat spre Centrul orașului din cartierul Tudor, formată din manifestanți din grupul plecat din cartierul Dâmbu, dar și din alte grupuri sosite din diferite cartiere ale orașului.

Într-o primă fază manifestanții au fost stropiți cu apă și spumă de către mașinile de pompieri, ulterior având loc încă două confruntări între revoluționari și forțele de ordine. Focul s-a deschis cu aproximație în jurul orei 21:20.

6 mureșeni au murit pentru LIBERTATE : Adrian Hidoş – 21 ani, Hegyi Lajos – 25 ani, Pajka Károly – 33 ani, Ilie Muntean – 30 ani, Bodoni Sándor – 33 ani și Tamás Ernő – 38 ani. Pe lângă cei care s-au jertfit pentru libertate, zeci de revoluționari au fost răniți, arestați, bătuți și torturați de Securitate și Miliție.

Ziua de 21 Decembrie va rămâne în mintea și inimile tuturor ca o zi în care, prin jertfa celor amintiți mai sus, România a redevenit o țară liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare