Lucian Săcălean

TÂRGU MUREȘ – După ce i-a fost retrasă licența pentru o televiziune care n-a emis niciodată, Săcălean (ex-Știi TV) a primit licență pentru o nouă televiziune

MASS-MEDIA. În 19 septembrie 2017, fostul director al defunctului post privat de televiziune locală Știi TV, Lucian Săcălean, a fost autorizat, printr-un serele-D pe care-l controla (Impact Studio Mureș SRL-D), să emită prin cablu programele unei televiziuni pe care a botezat-o (și promovat-o) TGM-HD. Bine, putea s-o numească oricum, pentru că această televiziune n-a emis.

 

Conform legii, o televiziune este obligată să emită în cel mult un an de la data primirii licenței audiovizuale. Totuși, ca-n România, legea lasă deschisă o portiță, conform căreia, după expirarea celor 12 luni, în cazuri bine motivate, se pot obține două prelungiri succesive, de câte 6 luni fiecare. Astfel, în 10 septembrie 2018, Săcălean a solicitat prelungirea cu 6 luni a termenului de punere în funcţiune pentru postul de televiziune TGM-HD.

 

Deși, conform legii, solicitarea de prelungire a termenului trebuia depusă cel târziu în 19 august, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) i-au acordat prelungirea, după ce l-au certat părintește (adică, i-au emis o somație, relevantă ca un șoșon la 32 de grade Celsius, în contextul în care televiziunea era nefuncțională). Bine, asta însemna că Săcălean trebuia să pornească emisia în 19 martie 2019.

 

Sigur, n-a pornit nici în martie 2019, așa că în 26 martie 2019, CNA i-a retras lui Săcălean licența pentru postul anunțat și promovat timp de un an și jumătate, dar care n-a mai existat, TGM-HD. Asta n-a fost o mare problemă, pentru că în urmă cu câteva zile, Săcălean a obținut (de data asta printr-un alt sereleu) o nouă licență audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice (adică, pe cablu, pe-nțelesul tuturor).

 

Acum, radiodifuzorul este firma Exromgrup, un sereleu înregistrat în Sâncraiu de Mureş, controlat de Lucian Săcălean, care este și administratorul firmei (33.34% părți sociale) și în care îi are ca asociați pe Dumitru Valentin Băldean (33,33% părți sociale) și pe Thomas Răzvan Moldovan (33,33% părți sociale). De data asta, televiziunea se va numi (dac-o să emită) M9 și va emite regional (dacă o să emită), în șase județe, fiind difuzată, au anunțat administratorii potențialei televiziuni, prin RCS și UPC. Televiziunea, despre care CNA a fost informată (prin dosarul de autorizare) că s-a făcut în urma unei investiții de 600.000 de euro și că va emite un program generalist în limbile română și maghiară în parametri tehnici SD (standard) și HD (high-definition).

 

Bine, asta am vrut să vă informez: că se mai face (dacă s-o face) o televiziune în Târgu Mureș, controlată de Lucian Săcălean, fost director la Știi TV (deține și sereleul Media System Project). Și, da, să vă mai amintesc că peste câteva luni începe campania electorală pentru alegerile locale.

 

În 16 iulie 2019, CNA a mai acordat o licență audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru o altă nouă televiziune din județul Mureș (nu e extrem de greu să obții licența, greu e să emiți și să menții o televiziune locală). Licența era pentru televiziunea City TV Târgu Mureş (încă nu emite nici asta), controlată de Marian Cornaciu (72 de ani) – firma sa, Media Production CO SRL, este gestionarul banilor prin care administrația locală controlată de Dorin Florea a cumpărat tăcerea celei mai mari părți a presei.

 

Pe Cornaciu (foto mic), bănuiesc că-l știți, în caz contrar primiți niște informații: fost component marcant al rețelei de informatori coordonată de ofițerii de contraspionaj din Direcția de Informații Externe (DIE) a defunctului regim comunist și fost coleg de facultate și partener de afaceri al guru-ului televiziunilor Antena, Dan Voiculescu (administrator al sucursalei Grivco International SA din Târgu Mureș, co-acționar Sanlacta SA, fostă Raiffrom Grivco SA Târgu Mureș, și co-acționar Sanagra SA, fostă Grivco Agro SA Mureș), precum și subaltern politic (în PUR și PC) al acestuia din urmă.

 

Deci, Mureșul are televiziuni. Aaa, să nu uit: peste câteva luni începe campania electorală pentru alegerile locale, să vă uitați la tv că vă luminează instant în privința identității celor buni și a celor răi. Neapărat! 3-2-1-linie.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare