TÂRGU MUREȘ – În sfârșit se recunoaște oficial: Suntem niște săraci – “sărbători sub semnul modestiei”

2
2498

RAȚIONAL. Bine, după cum au văzut toți târgumureșenii care au avut drum prin centrul urbei, bradul tradițional a fost deja montat în locul la fel de tradițional, la ceasul floral. A fost adus din zona Ibănești (sper că l-au și plătit Ocolului Silvic Fâncel) și are circa 18 metri, estimează primarul Soós Zoltán. Ceva luminițe o să se pună, ca decorații kitchoase caracteristice sărbătorilor de iarnă, însă nu multe, că suntem niște săraci. Adică așa a zis primarul Soós, fapt pe care-l știa orice târgumureșean rațional, dar pe care nu l-a recunoscut niciodată vreo oficialitate.

 

De săraci și datori ce suntem și având noroc în acest sens și cu limitările impuse de pandemia de COVID-19, aceste sărbători se vor desfășura în municipiul Târgu Mureș sub semnul modestiei, spune edilul. Adică o să se monteze luminițele kitchoase doar în centrul urbei, cu ce se găsește prin magazie (că Florea a cumpărat ceva decorațiuni, devenite antichități, dar nu le folosea, ci plătea închirierea acestora, că așa ieși mai bine, adică mai scump). Nu se mai angajează nici forma de casă pentru montarea decorațiunilor, ci se folosesc studenții de la Universitatea de Arte, în regim de voluntariat, ca orice sărac ajutat din compasiune. Pentru că v-am spus, adică primarul Soós ne-a spus: “visteria Primăriei este aproape goală”.

 

În seara aceasta se aprind și luminițele (alea de săraci, uitate de Florea prin magazie), iar bradul va fi “inaugurat” la jumătatea lunii decembrie. ’n rest, o să fie bine: fără spectacole, fără târguri sau alte manifestări (de exemplu, miluirea din bani publici a pensionarilor, bogați și săraci deopotrivă, și, pe lângă ei, a bugetarilor aleși, în tradiționalul revelion plătit din banii orașului).

 

Pușculița e goală! Semnalul dat de Soós, unul rațional – cauzat de raptul public la care a fost supus orașul de atâția ani și care nu are (cel puțin deocamdată) niciun vinovat – seamănă ca două picături cu observația “Împăratul e gol!”, din povestea lui Hans Christian Andersen. În Târgu Mureș, “sărbătoarea Crăciunului din acest an va sta sub semnul modestiei, a liniștii, a echilibrului” (Soós Zoltán).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Daca Romania ar fi stat de drept,adica fortele de ordine si justitia ar fi independenti, visteria golita a orasului s-ar umple foarte repede ca banii nu au fost furati de martieni.

LĂSAȚI UN MESAJ