TÂRGU MUREȘ – Inaugurările statuii lui Bethlen Gábor și a ansamblului statuar Școala Ardeleană: una curând, alta în primăvară

STATUILE ORAȘULUI. Statuia din bronz a principelui Bethlen Gábor (foto mic dreapta), realizată de sculptorul Harmath István (46 de ani) în urma unui contract cu municipalitatea Târgu Mureș, va fi amplasată în curând în Piața Trandafirilor din municipiul reședință de județ. Lucrarea este finalizată de ceva vreme și așteaptă să fie adusă în oraș de la atelierul sculptorului Sánta Csaba din Sovata, acolo unde a fost turnată.

 

Soclul pe care va fi montată statuia este deja pregătit, totate avizele necesare amplasării sunt obținute și se așteaptă doar decizia autorităților în privința datei la care va fi dezvelită lucrarea – primarul Soós Zoltán a precizată că aceasta “va avea loc în cadrul unui eveniment festiv” (sigur, cât de festiv se poate organiza într-un oraș cu restricții din cauza situației epidemiologice actuale).

 

Mai multe voci din comunitatea maghiară au avansat ca posibilă dată a dezvelirii statuii principelui Bethlen Gábor 15 noiembrie, dată care este acreditată ca fiind și cea a nașterii, cât și a morții acestuia. Conform contractului, semnat în 27 noiembrie 2018 cu firma artistului maghiar, Harthman-Art BT – înregistrată în localitatea Baja – Ungaria), Primăria Tîrgu Mureș a plătit (va plăti) pentru lucrare suma de 840.336,13 lei + TVA, contractul dintre administrația publică și, fiind semnat în urmă cu câteva zile (27 noiembrie 2018).

 

Cine a fost Bethlen

 

Despre amplasarea în Târgu Mureș a unei statui care să-l reprezinte pe principele Bethlen Gábor se vorbește de mai mulți ani, în 2015, de pildă, motivându-se necesitatea unei statui prin faptul că în 2016 urmau să se împlinească 400 de ani de când actualului municipiu reședință de județ i s-a conferit titlul de Oraş Liber Regesc – documentul oficial a fost semnat în 29 aprilie 1616 de fostul principe al Transilvaniei, Bethlen Gábor (tot atunci a fost aprobată și stema orașului).

 

Bethlen Gábor (n. circa 1580, Ilia, jud. Hunedoara – d. 15 noiembrie 1629, Aiud, jud. Alba) a fost un nobil ales de Dietă ca principe al Transilvaniei, în 22 octombrie 1613, și s-a remarcat ca un veritabil reformator antihabsburgic, domnia sa fiind cunoscută sub denumirea „Epoca de Aur a Transilvaniei” datorită politicii de deschidere culturală şi dezvoltare economică.

 

Ansamblul statuar “Școala Ardeleană”

 

Și ansamblul statuar din bronz “Școala Ardeleană” (foto mic stânga), o lucrare monumentală comandată de Primăria Târgu Mureș sculptorului mureșean Ioan Vasile Grama, cu patru personaje – Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu – de 2 metri și jumătate înălțime, este aproape de finalizare. În privința acesteia, primarul Soós a opinat că ar urma să fie inaugurat cel mai probabil în primăvara anului viitor. În afară de faptul că grupul statuar nu este încă gata, proiectul mai are două probleme nerezolvate: amplasamentul (există două hotărâri ale Consiliului Local – prima, din 2016, în piațeta de la intrarea dinspre Bulevardul Cetății în Cetatea Medievală, iar ultima, în Piaţa Victoriei, peste drum de Mureș Mall, urmând să înlocuiască în locul bustului lui Nicolae Bălcescu, acesta urmând să fie relocat, dar nimeni nu știe unde).

 

Pe lângă decizia amplasamentului, e necesar și avizul unei comisii “de la Sibiu” (probabil Brașov, acolo fiind sediul Comisiei regionale a monumentelor istorice). Contractul Primăriei Târgu Mureș cu firma sculptorului Ioan Vasile Grama (62 de ani, născut în satul Șerbeni – comuna Beica de Jos, jud. Mureș), Monart 58 SRL, a fost semnat în 14 august 2018 și va costa municipalitatea 2.521.008,40 lei + TVA.

 

Ce este Școala Ardeleană

 

Şcoala Ardeleană, cunoscută și sub denumirea Mișcarea Iluministă Transilvană, a fost o importantă mişcare culturală apărută la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică (act în urma căruia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma). Reprezentanţii Şcolii Ardelene au argumentat teza latinismului (conform căreia românii transilvăneni sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor romani din Dacia) și au introdus grafia latină în limba română, în locul celei chirilice.

 

În variantă simplificată, motivația amplasării în Târgu Mureș a unui grup statuar care îi reprezintă pe corifeii Școlii Ardelene constă în faptul că unul dintre cei trei mari cărturari iluminiști care au pus bazele culturii românești, Petru Maior, a fost protopop de Reghin și se acreditează ideea că s-ar fi născut în Târgu Mureș (după alți cercetători, s-ar fi născut în satul Căpușu de Câmpie – comuna Iclănzel, jud. Mureș).

 

* Foto mic – principele Bethlen Gábor: Sánta Csaba / kronikaonline.ro

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare