TÂRGU MUREȘ – Statuia din bronz a principelui Bethlen Gábor, a sculptorului Harmath, va costa 180.000 de euro

STATUIE. Statuia din bronz a principelui Bethlen Gábor, care va fi realizată de sculptorul Harmath István (44 de ani) și va fi amplasată în Piaţa Bernády György, lângă Cetate, va fi plătită de Primăria Tîrgu Mureș cu suma de 840.336,13 lei (echivalentul a 180.000 de euro) + TVA, contractul dintre administrația publică și firma artistului maghiar, Harthman-Art BT (înregistrată în localitatea Baja – Ungaria), fiind semnat în urmă cu câteva zile (27 noiembrie 2018).

 

Conform contractului, termenul de execuție (proiectare, confecționare și montare) a statuii principelui Bethlen Gábor este de 8 luni de la emiterea ordinului de începere, respectiv durata contractului este de 12 luni de la semnarea acestuia.

 

Cine e Harmath

 

Proiectul lui Harmath a câștigat concursul la limită, șapte membri ai comisiei votând pentru proiectul său, iar șase, pentru cel al sculptorului Deák Árpád (patru sculptori și-au înscris proiectele în concurs, deliberarea având loc în februarie 2018).

 

Sculptorul Harmath István s-a născut în 7 noiembrie 1974, la Odorheiu Secuiesc, iar acum locuiește în Baja, în sudul Ungariei. Într-un interviu pentru presa maghiară, spunea că la început a fost fascinat de desen, microbul pentru sculptură luându-l de la artistul local Bocskai Vince, printre profesorii săi cărora le păstrează recunoștință fiind Bodó Levente și Bone Rudolf. Predă artă plastică elevilor de liceu, convins că doar din sculptură nu te poți întreține.

 

Cine a fost Bethlen

 

Despre amplasarea în Târgu Mureș a unei statui care să-l reprezinte pe principele Bethlen Gábor se vorbește de mai mulți ani, în 2015, de pildă, motivându-se necesitatea unei statui prin faptul că în 2016 urmau să se împlinească 400 de ani de când actualului municipiu reședință de județ i s-a conferit titlul de Oraş Liber Regesc – documentul oficial a fost semnat în 29 aprilie 1616 de fostul principe al Transilvaniei, Bethlen Gábor (tot atunci a fost aprobată și stema orașului).

 

Bethlen Gábor (n. circa 1580, Ilia, jud. Hunedoara – d. 15 noiembrie 1629, Aiud, jud. Alba) a fost un nobil ales de Dietă ca principe al Transilvaniei, în 22 octombrie 1613, și s-a remarcat ca un veritabil reformator antihabsburgic, domnia sa fiind cunoscută sub denumirea „Epoca de Aur a Transilvaniei” datorită politicii de deschidere culturală şi dezvoltare economică.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare