TÂRGU MUREȘ – Tehnică video de top, în Cupola de sticlă din Cetatea medievală

ECHIPAMENTE. Ediția SIMFEST 2019 a oferit pasionaților de televiziune și film prilejul de a intra în contact cu echipamente de ultimă generație prezentate la standuri, în Cupola de sticlă din Cetatea medievală Târgu Mureș. Drone ultra-performante, echipamente de iluminat sofisticate, dar și o colecție bogată de apariții discografice ale celebrei casei de discuri Electrecord au făcut parte din oferta pe care expozanții au prezentat-o tuturor vizitatorilor.

 

Drone

 

Dronele au devenit instrumente indispensabile în cinematografie și televiziune, dar și pentru filmări de evenimente.

 

„Avem drone profesionale, dar și industriale. Pe cea mare se poate monta orice tip de cameră profesională până la o greutate de 4,5 kg. Camerele pot fi operate separat de către operatorul clientului, astfel încât să miște camera conform scenariului. Drona Inspire 2 e mai agilă, dar filmează în format raw, până la 6K. Atinge până la 100Km/h și are autonomie de aproximativ 20 de minute, calitate cinematografică  peste cea normală, care acum e de 2K.

 

Dronele nu se vând, se oferă servicii cu ele. Varianta doar pe lumină albă are marele avantaj că are culoare reglabilă. Asta înseamnă că suplimentează lumina pe o față când e soare foarte puternic. Dacă se reglează camera la 6.000 de grade, se egalizează lumina și culorile nu vibrează. Dronele sunt bune atât pentru filmări indoor, cât și outdoor”, a explicat Reiman Tibor, de la Appia Drones.

 

Lumini

 

Lumina este elementul fundamental în artele vizuale, fie că vorbim de pictură, fotografie, cinema sau televiziune. Prin urmare, un echipament corespunzător va atrage rezultate meritorii.

 

„În materie de iluminat, marea schimbare survine acum. După zeci de ani de dominație incandescentă, suntem în perioada de trecere, fără cale de întoarcere, către iluminatul bazat pe LED. Dominante sunt acum două zone: până în 2.000 de wați trebuie utilizate sursele LED, peste 2.000 sursele pe HMI. LED-ul vine cu puține dezavantaje și foarte multe avantaje: consumul mic de curent electric, de cinci ori mai eficiente decât becurile cu halogen.

 

Cu 100 wați pe LED obținem echivalentul a 500 wați pe halogen. Este și mai eco friendly, cantitatea de căldură eliminată este mai mică, iar durata de viață mai mare. Un bec cu halogen funcționează 300 de ore, pe când un LED 30.000-40.000 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10-12 ani”, a precizat Petru Rotar, reprezentant al firmei lightsup.

 

SIMFEST – Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți, aflat la a XVI-a ediție, se va încheia duminică, 1 septembrie, și cuprinde, pe lângă competiție, proiecții publice de filme artistice și documentare, masterclass-uri incitante, concerte, expoziții, recitaluri și lansarea unor cărți deosebite.

 

Andrei VORNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare