TAXĂ MAJORATĂ – În județul Mureș, taxa de salubrizare va fi înlocuită de o taxă unică: în orașe – 8,93 lei/persoană, în sate – 1,62 lei/persoană

SALUBRIZARE. Noul “Regulament de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare pentru finanţarea sistemului de management integrat al deşeurilor”, aprobat de consilierii județeni mureșeni, prevede înlocuirea actualelor taxe de salubrizare cu o taxă unică, numită taxa specială de salubrizare.

 

Aceasta va fi aplicată la nivelul întregului județ și va fi plătită diferențiat, în funcție de zona în care își au domiciliul clienții serviciilor de salubrizare din Mureș. Să vedem care va fi cuatumul acesteia.

 

Cât plătim pentru ridicarea gunoiului

 

Pentru anul 2019, taxa specială de salubrizare a fost stabilită la 8,93 lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici din mediul urban și 1,62 lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici din mediul rural. Utilizatorii non-casnici (agenți economici, instituții etc.) vor plăti 436,05 lei/tonă.

 

Aceste taxe sunt mai mari decât cele care se plăteau până acum. De exemplu, în municipiul reședință de județ, ultima majorare a avut loc în martie 2019 și prevedea ca cetățenii să plătească în loc de 5,60 lei + TVA/lună, 6,91 lei + TVA/lună, adică 8,22 lei/lună; persoanele juridice plăteau în loc de 85,70 lei + TVA/lună, la 101,29 lei + TVA/lună, adică la un total de 120,53 lei/lună; iar pentru deşeurile stradale prețul a crescut de la 103,83 lei + TVA/tona de deșeuri, la 141,90 lei + TVA/tona de deșeuri, respectiv 168,86 lei.

 

Conform legii, în zonele în care colectarea deşeurilor se realizează selectiv în cadrul unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), taxa specială se constituie pentru susţinerea colectării separate şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare (provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii), operarea/administrarea staţiilor de transfer zonale pentru deşeuri, sortarea/transferul deşeurilor municipale şi deşeurilor similare prin infrastructura SMID, tratarea deşeurilor colectate în amestec prin Staţia de Tratare Mecanică şi Biologică și administrarea depozitului zonal de deşeuri (în cazul județului Mureș, cel din Sânpaul).

 

Vali STOICA

1 comment
  1. Sunt curios, doar mie mi se par aceste taxe pe gunoi exagerat de mari?? Am trecut de la aproximativ 120 lei pentru 2 persoane , la aproape 200 lei? Ni s-au dublat cumva salariile si nu am aflat?
    Daca am o locuinta cu doua camere, care nu e folosita de nimeni, pe care nu figureaza nimeni cu domiciliul sau resedinta, de ce trebuie sa platesc taxa de gunoi, daca eu nu produc gunoi in acest loc???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare