INVESTIȚIE – 6,5 milioane de euro, investiți în 2019 în amenajări hidrotehnice din județul Mureș

0
517
Foto: Marius Traian Roșca

LUCRĂRI HIDROGRAFICE. Programele de investiţii în anul 2019 în amenajări hidrotehnice din judeţul Mureș totalizează 30,7 milioane de lei (echivalentul a 6,5 milioane de euro). Cea mai mare parte a sumei totale, respectiv 22,36 milioane de lei, este finanțată din surse proprii ale structurilor administrative hidrografice județene, 7,16 milioane de lei sunt finanțate din bugetul statului, iar 1,17 milioane de lei provind de la Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene.

 

Banii vor fi investiți în amenajarea râului Mureş pentru apărare împotriva inundaţiilor pe sectorul Iod – Răstoliţa – Borzia, regularizarea râului Târnava Mică în zona localităţii Mica, regularizarea şi îndiguirea pârâului Cărbunarilor (în localitatea Vânători), regularizarea pârâului Luţ (în localitatea Glodeni), regularizarea pârâului Sovata, consolidarea malului stâng al râului Târnava Mică (în localitatea Sărăţeni), regularizarea râului Târnava Mare pe sectorul Albeşti – Odorheiu Secuiesc, creşterea gradului de conservare a biodiversităţii Valea Nirajului şi al Târnavei Mici și amenajări hidrotehnice în bazinul Niraj și în bazinul Gurghiu (pe tronsonul Reghin – Lăpuşna).

 

Pe lângă aceste sume, Guvernul a alocat din fondul de intervenție pentru lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie – mai 2019, judeţului Mureş i-au fost alocate 1,85 milioane de lei.

 

Din acești bani, 1,35 milioane de lei vor fi investite în amenajarea râului Mureş în zona barajului de priză Azomureş (în zona localităţii Cristeşti) – proiectul prevde refacreea a 250 de metri de mal şi a două praguri de fund -, iar 500.000 de lei au fost alocaţi pentru regularizarea pârâului Bistra (în satul Pietriş, comuna Deda), în acest caz fiind prevăzută refacerea a 400 de metri de apărare de mal.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ