TAXE 2019 – Află ce taxe vor crește în Tîrgu Mureș anul viitor

DECIZIE. Conform datelor oficiale comunicate public de Institutul Național de Statistică (INS) și asumate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice, în anul 2017 rata inflației a fost de 1,3%. Pe lege, primăriile pot majora taxele speciale către populație și persoane fizice cu acest procent.

 

În Tîrgu Mureș, proiectul de hotărâre care reglementează taxele speciale a fost deja redactat de serviciile Stabilire, Impunere și Încasare Impozite și Taxe Persoane Juridice și Persoane Fizice (din cadrul Direcției Economice a Primăriei) și așteaptă decizia consilierilor municipali pentru a putea fi puse în vigoare începând din 2019.

 

În cea mai mare parte (taxele pentru completat și multiplicat acte și de eliberare în regim de urgență a certificatelor de atestare fiscală) vor fi păstrate la nivelul acestui an. De pildă, dosarul pentru căsătorie rămâne la 10 lei, adeverința din Registrul agricol – 0,70 lei, cerere pentru divorț, eliberare certificat de stare civilă, livret de familie, înregistrare tardivă, ortografia limbii materne, recunoaștere copil, schimbare nume de familie sau prenume, stabilirea domiciliului – 5 lei, declarație pentru autorizare alimentație publică – 4,5 lei, copii xerox de la 0,50 lei la 1,50 lei/pagină.

 

Taxele care se vor majora sunt taxa privind comunicarea prin poștă a actelor de executare silită (care va fi de 7 lei) și taxa de folosință a terenurilor din proprietatea municipiului, cu titlu de zonă de siguranță sonde și echipamente pentru persoane juridice private. Ultima taxă va înregistra o creștere semnificativă, de 361/hectar/an. Practic, se propune majorarea respectivei taxe în 2019 de la 27.785 lei/hectar la 28.146 lei/hectar.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare