TAXE 2019 – Află ce taxe vor crește în Tîrgu Mureș anul viitor

0
739

DECIZIE. Conform datelor oficiale comunicate public de Institutul Național de Statistică (INS) și asumate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administratiei Publice, în anul 2017 rata inflației a fost de 1,3%. Pe lege, primăriile pot majora taxele speciale către populație și persoane fizice cu acest procent.

 

În Tîrgu Mureș, proiectul de hotărâre care reglementează taxele speciale a fost deja redactat de serviciile Stabilire, Impunere și Încasare Impozite și Taxe Persoane Juridice și Persoane Fizice (din cadrul Direcției Economice a Primăriei) și așteaptă decizia consilierilor municipali pentru a putea fi puse în vigoare începând din 2019.

 

În cea mai mare parte (taxele pentru completat și multiplicat acte și de eliberare în regim de urgență a certificatelor de atestare fiscală) vor fi păstrate la nivelul acestui an. De pildă, dosarul pentru căsătorie rămâne la 10 lei, adeverința din Registrul agricol – 0,70 lei, cerere pentru divorț, eliberare certificat de stare civilă, livret de familie, înregistrare tardivă, ortografia limbii materne, recunoaștere copil, schimbare nume de familie sau prenume, stabilirea domiciliului – 5 lei, declarație pentru autorizare alimentație publică – 4,5 lei, copii xerox de la 0,50 lei la 1,50 lei/pagină.

 

Taxele care se vor majora sunt taxa privind comunicarea prin poștă a actelor de executare silită (care va fi de 7 lei) și taxa de folosință a terenurilor din proprietatea municipiului, cu titlu de zonă de siguranță sonde și echipamente pentru persoane juridice private. Ultima taxă va înregistra o creștere semnificativă, de 361/hectar/an. Practic, se propune majorarea respectivei taxe în 2019 de la 27.785 lei/hectar la 28.146 lei/hectar.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ