TENTATIVĂ – Consiliul Județean Mureș dă 7 milioane de lei pentru finalizarea reabilitării Palatului Culturii, jumătate din bani îi scoate din pușculița județului

0
282

LICITAȚIE PENTRU REST DE LUCRARE. La 3 ani de la demararea procedurilor pentru reabilitarea Palatului Culturii din municipiului Târgu Mureș, administrația județeană a scos la licitație un contract estimat la peste 6 milioane de lei + TVA pentru finalizarea lucrărilor. Contractul prevede, în mare, actualizarea proiectului tehnic (făcut și plătit în 2018 sereleului Romconstruct Group), elaborarea documentaţiilor și obţinerea avizelor și autorizaţiilor și, evident, execuția lucrărilor rămase.

 

Contractul de finanțare pentru reabilitarea exterioară și  interioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș a fost semnat în 14 iunie 2017prin președintele de atunci și de acum al Consiliului Județean (CJ) Mureș, Péter Ferenc. Conform proiectului depus, valoarea investiției era de 6,76 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, sumă care include TVA).

 

Din această sumă, cea mai mare parte (peste 6 milioane de lei) era finanțare europeană nerambursabilă, iar din pușculița județului urmau să se plătească doar 682.196 de lei, care reprezentau cheltuieli neeligibile (circa 300.000 de lei) și contribuția de 5,92% din valoarea eligibilă (adică, cofinanțarea, care era de circa 382.000 de lei).

 

S-a făcut licitația pentru proiectare și execuție, a câștigat asocierea de firme Romconstruct Group SRL & SC Concas SA, primii au făcut proiectul, ceilalți au început execuția efectivă în 22 ianuarie 2019. În 6 iulie 2020, CJ Mureș (beneficiarul) a reziliat contractul de execuție, ulterior anunțând că lucrările erau la stadiul fizic de 37% și că a plătit până atunci 1,3 milioane de lei (adică 19% din valoarea lucrării).

 

După rezilierea contractului cu Concas SA (în timpul în care și marțienii și-au dat seama că proiectul avea o estimare financiară greșită, adică era subevaluat din start), CJ Mureș a plătit (firmei Proiect SRL) actualizarea proiectul tehnic. Așa a aflat (în 25 august 2020) administrația județeană cu cât a subevaluat proiectul: cu… 3 milioane de lei, adică cu o treime. Astfel, reabilitarea Palatului Culturii a crescut de la 6,76 milioane de lei la 9,80 milioane de lei. Sigur, diferența de 3 milioane de lei trebuie pusă din bugetul județului (pentru că așa prevede contractul de finanțare: dacă se modifică în vreun fel contractul de execuție, fondurile suplimentare vor fi asigurate de beneficiar, în cazul de față CJ Mureș).

 

Acum, în afara găsirii unui constructor/proiectant care să finalizeze lucrarea măcar în cel de-al treilea an, rămâne o dilemă: dacă în 25 august 2020, administrația județeană a fost informată de firma care a actualizat proiectul tehnic (inventariind ce s-a făcut/executat și calculând cât costă ce a mai rămas de făcut) că pentru finalizarea lucrărilor mai este necesară suma de… aproape 8 milioane de lei (exact: 7.913.806,20 lei, sumă care conține TVA), de ce a fost scoasă la licitație lucrarea la cel mult 7.142.507,52 lei (sumă care conține TVA), adică cu circa 770.000 de lei mai puțin?

 

Bine, în contextul în care la depunerea proiectului subevaluarea a fost de 3 milioane de lei, subevaluarea de acum e o glumă. În fine, de fapt vroiam să vă anunț că se caută constructor pentru finalizarea reabilitării Palatului Culturii din Târgu Mureș, că se pune la bătaie aproape 1,5 milioane de euro (cu tot cu TVA) și că se așteaptă oferte până în 12 aprilie 2021.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ