TENTATIVĂ – Danubius investește 880.000 de euro pentru a deveni unic acționar al celor trei hoteluri din Sovata: ofertă de cumpărare de la minoritari

OFERTĂ. Holdingul din Ungaria Daniubius Hotel Group (denumirea completă este Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Zártkörűen Működő Részvénytársaság – în limba engleză, Danubius Hotel and Spa Private Company Limited by Shares) vizează să devină acționar unic al Balneoclimaterica SA, societate care deține trei hoteluri în stațiunea mureșeană Sovata. Pentru asta, au majorat oferta de răscumpărare a acțiunilor acționarilor minoritari, până aproape de pragul de tranzacționare.

 

În acest moment, Danubius deține aproape 96% din acțiunile firmei românești care are în patrimoniu hotelurile din Sovata Danubius Health Spa Resort, Danubius Health Spa Resort Bradet şi Hotel Făget (primele două, hoteluri de patru stele, cel de-al treilea, ridicat, printr-o investiție de aproximativ 4 milioane de euro, demarată anul trecut, de la două la trei stele). Ceilalți acționari ai Balnoclimaterica SA sunt Statul Român (prin Autoritatea Pentru Administrarea Activelor Statului, care deține 1,86%), diverse persoane fizice (care cumulează 2,01%) și persoane juridice (0,12%).

 

Grupul ungar, cel mai mare prestator pe piața turistică balneară și de wellness medical din Europa Centrală și de Est, l-a împuternicit Günay Duagi să achiziționeze acțiunile minoritarilor. Inițial, în septembrie, oferta a fost de 9,01 lei/acțiune, iar rezultatul… 0. Acum, grupul ungar a decis ridicarea ofertei la 15,75 lei/acțiune, preț care este în zona valorii de tranzacționare (16 lei).

 

Practic, Danibius are de cumpărat de la acționarii minoritari 266.220 de acţiuni, care, la prețul de achiziție anunțat acum, înseamnă o investiție totală de 4.192.965 lei (echivalentul a peste 880.000 de euro). Rațiunea? Ulterior, urmează delistarea de la bursă.

 

Cine sunt Danubius

 

Grupul Hotelier Danubius deține în portofoliu 26 de unităţi spa în Europa, toate fiind redenumite recent sub brandul Ensana. Prin cele trei hoteluri din Sovata (care totalizează aproximativ 800 de locuri de cazare în camere duble, toate situate în proximitatea Lacului Ursu – singurul lac heliotermal din Europa), Danubius dezvoltă o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro și gestionează peste 50.000 de turiști anual (20% dintre aceștia fiind străini).

 

Recent, Danubius a reamenajat total, printr-o investiție de peste 4 milioane de euro, Hotelul Făget (cu 144 de camere, dar cel mai slab cotat dintre cele deținute de Danubius în stațiunea Sovata), adăugându-i un centru de tratament și SPA propriu. Hotelul va fi redenumit Ursina Ensana Health Spa Hotel şi va fi clasificat la trei stele. Conceptul arhitectural al noului Făget este modern, gen hotel boutique, designul fiind creat de asocierea Eastern Design Structuri, Inegal Design și Global Proiect.

 

Despre Sovata

 

Sovata, înconjurată de dealurile Cireșelu, Capela, Bechiș, Dealul Mic și Muntele de Sare, a fost menționată pentru prima dată ca “loc tămăduitor” într-un document din 1597, dar abia în anul 1850 a devenit stațiune balneară. Stațiunea are o clima subalpină și își datorează renumele lacurilor Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, acestea având ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 gr/litru) și sodice și prezentând fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din emisari, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic).

 

Lacul Ursu (18,4 metri adâncime) este cel mai mare lac heliotermal, iar vara temperatura sa la suprafață este de 10-20° Celsius la suprafață și de 30-40° Celsius la adâncimea de un metru. Stațiunea Sovata este indicată pentru tratamentul mai multor boli, tulburări, afecțiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale.

 

Liviu DAMIAN, Vali STOICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare