TENTATIVĂ – Romcab vizează ieșirea din a doua insolvență: planul de reorganizare, confirmat de judecătorul sindic, firma va fi relistată pe bursă

DECIZII. Firma târgumureșeană Romcab SA, producător de cabluri cu fibră optică, companie aflată în insolvenţă din februarie 2017 (după numeroase incidente de plată), a mai făcut un pas important pentru revenirea cu drepturi depline în circuitul economic: în 18 februarie 2021, judecătorul sindic de la Tribunalul Specializat Mureş a confirmat planul de reorganizare al companiei, după ce acesta a fost vizat de creditori, la finalul anului trecut.

 

Decizia instanţei poate fi atacată, dar este executorie de îndată. Conform legii, firma poate cere acum reluarea tranzacționării acțiunilor sale pe piața de capital (Bursa de Valori Bucureşti). Înainte de a intra în insolvență, o acțiune Romcab era cotată la 8,5 lei, însă în februarie 2017 acestea au căzut până la 1,88 lei.

 

Parcursul economic al Romcab indică creșterea cifrei de afaceri (2017: 38 milioane de euro, 2018: 61 milioane de euro, 2019: 97 de milioane de euro, 2020: 150 de milioane de euro) și a volumului producției vândute (acum, comparabil cu cel din anul anterior intrării în insolvenţă). Compania, controlată de Prosszer Zoltan (prin sereleul Sadalbari, care este în insolvență și el, dar deține 69,02% din acțiunile Romcab), care are acum calitatea de administrator special, vizează relocarea fabricii din Târgu Mureș, după extinderea unităţii de producţie din Acăţari.

 

La 30 septembrie 2020, Romcab înregistra datorii totale de peste 1 miliard de lei (echivalentul a peste 200 de milioane de euro), cea mai mare parte (peste 900 de milioane de lei) fiind datorii pe termen lung. Aceasta este cea mai mare insolvenţă de la bursa românească. Romcab a mai fost în insolvență, în 2004, reușind să iasă de sub reorganizarea judiciară după aproape 6 ani, în primăvara anului 2010.

 

Romcab s-a înființat în urmă cu 60 de ani și de atunci funcționează pe același amplasament, în Târgu Mureș, strada Voinicenilor nr. 35 (de-a lungul timpului a avut 3 denumiri: Fabrica de Conductori Târgu Mureş – din 1960 -, Întreprinderea Electromureș – din 1969 – și Rombab – din 1990). Zoltan Prosszer controlează compania din 1999, când a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni, prin firma sa, Paneuro Company SRL. La sfârșitul anului trecut, Romcab a raportat că a ajuns la aproape 600 de anagajați (circa 500 dintre aceștia fiind angajați în cursul anului 2020).

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare