Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni

TENTATIVĂ – Spitalul din Târnăveni încearcă să obțină finanțare europeană de 1,8 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente medicale și mobilier

PROIECT. Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, unitate medicală edificată în perioada 1896-1898, care dispune acum de 570 de paturi și care-i deservește nu doar pe localnici, ci și pe locuitorii din 36 de sate din apropierea orașului și chiar pe unii din localități limitrofe din județele Alba și Sibiu, are aproximativ 70.000 de pacienți anual.

 

În pofida acestui fapt, conform conducerii spitalului, cele mai multe cabinete sunt dotate doar cu mobilier și instrumentar medical, lipsindu-le aparatura specifică. De exemplu, sunt dotate cu tensiometru, lampă sau negatoscop – cabinetul ORL, de pildă, are cel mai vechi negatoscop din țară, produs în anul 1977 și păstrat în funcțiune de nevoie, iar dacă credeți că negatoscopul ăsta nu-i cine știe ce, aflați că e un instrument care permite clinicienilor să observe în detaliu afecțiunea pacientului, fiind considerat esențial în buna vizualizare a radiografiilor. În fine, chiar și cabinetele dotate cu aparatură au majoritatea echipamentelor amortizate fizic și moral.

 

De aceea, acum, conducerea a înaintat un proiect care vizează dotarea a 19 cabinete medicale din structura Ambulatoriului Spitalului cu 123 de echipamente medicale și 190 de piese de mobilier specifice. Investiția totală este de 8.380.397,18 lei (echivalentul a 1,801.267,53 euro), din care achiziția echipamentelor medicale totalizează peste 8,1 milioane de lei (1,7 milioane de euro).

 

Banii ar urma să vină, dacă proiectul va fi aprobat, de la Uniunea Europeană, cofinanțarea în acest caz fiind de doar 2% (167.607,95 lei) și urmând să fie suportată din bugetul județului, fapt votat pozitiv astăzi, 19 octombrie 2018, de consilierii județeni din Mureș.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare