Terapia cu câini aduce beneficii pacienților din spitalele Ilfovene: proiectul “HAM grijă de tine!”

INOVAȚIE ÎN SĂNĂTATE. Consiliul Județean Ilfov aduce terapia asistată de animale în spitalele din județ pentru accelerarea procesului de vindecare

Pacienții din spitalele din județul Ilfov vor beneficia de ședințe regulate de terapie cu câini, în cadrul proiectului inovator “HAM grijă de tine!”, inițiat de Consiliul Județean Ilfov prin Biroul Protecția Animalelor, în colaborare cu Asociația Clubul Câinilor Utilitari. Potrivit comunicatului transmis de CJ Ilfov către AGERPRES, aceste ședințe de terapie vor aduce beneficii fizice și emoționale semnificative pacienților, accelerându-le astfel procesul de vindecare.

Câinii de terapie, special antrenați și evaluați periodic, vor vizita pacienții de la Spitalul Județean Ilfov, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea și Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu”. O sesiune tipică de terapie asistată de animale durează în medie o oră și are ca scop principal reducerea stresului și anxietății, îmbunătățirea stării de spirit, creșterea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților sociale și diminuarea sentimentului de izolare.

Proiectul vine în contextul unei inițiative anterioare de succes la Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu”, unde Asociația Animal Partners and Friends a colaborat cu reprezentanții spitalului pentru implementarea unor programe similare, bazate pe interacțiunea om-câine.

Hilde Tudora, șef al Biroului Protecția Animalelor, subliniază că terapia cu câini este o practică recunoscută la nivel internațional și că este important ca România să adopte aceste metode pentru beneficiul pacienților săi. “Nu trebuie să ne fie rușine să urmăm exemplul altora în adoptarea unor inițiative care aduc beneficii fără costuri semnificative. Este un pas natural spre îmbunătățirea calității tratamentului medical și a confortului pacienților noștri”, a menționat Hilde Tudora.

Luciana Manole, psiholog la Clubul Câinilor Utilitari, a adăugat că terapia asistată de animale este eficientă în multiple moduri, contribuind la îmbunătățirea bunăstării generale a pacienților prin reducerea stresului, îmbunătățirea concentrării și creșterea abilităților sociale.

Proiectul “HAM grijă de tine!” reprezintă un exemplu concret de cum inițiativele locale pot aduce schimbări pozitive în comunitate, evidențiind importanța colaborării dintre instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale în beneficiul comunității și al sănătății publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare