TERAPLAST – marjă EBITDA de aproape 10% într-un „climat economic dificil”

ECONOMIE. Cifra de afaceri a majorului grup românesc de materiale de construcții TeraPlast Group (BVB: TRP) a crescut cu 37% față de anul trecut, până la 373,6 milioane lei în prima jumătate a anului 2022.
 
Afacerea a avansat mai lent decât anterior, ca efect al unui „mediu economic schimbat radical” care a afectat performanța, se arată în raportul trimestrial al companiei.
 
Deteriorarea climei, vizibilă încă de la începutul anului, s-a intensificat în trimestrul doi.
 
EBITDA-ul companiei (profitul din exploatare, din care excludem efectele amortizării mijloacelor fixe) a fost de 35,7 milioane lei, în scădere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Marja EBITDA a rămas la nivelurile vizate pentru liniile de afaceri Instalații și Compuși, dar marja Grupului a fost afectată de rezultatele TeraGlass și TeraBio Pack.
 
Profitul net a cunoscut o contracție, ajungând la 16,4 milioane lei (S1/2021: 28,7 milioane lei), pe un efect de bază puternic și ca urmare a punerii în funcțiune a unor noi investiții, aflate încă în faza de accelerare.
 
Vânzările la export au evoluat excelent în S1/2022, ajungând la 63,8 milioane lei, o creștere de 79% față de S1/2021. Avansul este dublu față de ținta de creștere anuală de 40% vizată de Grup.
 
Ponderea exporturilor în cifra de afaceri totală a crescut de la 13% în S1/2021 la 17% în S1/2022.
 
Teraplast are o capitalizare bursieră de 1,46 miliarde lei (300 milioane euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare