Termen limită până în 2027 pentru instalarea instalațiilor de stocare a energiei pentru prosumatori

LEGISLAȚIE. Începând cu finele anului 2027, prosumatorii vor fi obligați să instaleze instalații de stocare a energiei, conform unei inițiative legislative recent adoptate de Parlament. Această măsură vizează prosumatorii care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere între 10,8 kW și 400 kW și are ca termen limită data de 31 decembrie 2027 pentru montarea bateriilor de stocare.

În cazul în care prosumatorii nu respectă această cerință, capacitatea lor de a exporta energie în rețea va fi limitată automat la 3 kW. Aceasta înseamnă că vor putea livra mai puțină energie decât potențialul maxim al sistemului lor fotovoltaic.

Inițiativa legislativă a fost impusă de necesitatea modernizării rețelelor vechi, care pot deveni suprasolicitate în fața creșterii numărului de prosumatori și a cantității de energie pe care aceștia o introduc în sistemul energetic. Costul instalațiilor de stocare a energiei este semnificativ, fiind estimat că prosumatorii vor trebui să investească mii de euro în aceste baterii pentru a respecta noile reguli.

În concluzie, prosumatorii sunt acum în pragul unei schimbări majore în ceea ce privește utilizarea sistemelor lor fotovoltaice, fiind obligați să se conformeze noilor reglementări pentru a asigura stabilitatea și eficiența rețelelor energetice în fața creșterii continue a producției distribuite de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare