THE BLUE MARBLE – 50 de ani de la faimoasa fotografie a Pământului realizată de echipajul Apollo 17 în drum spre Lună

ISTORIE. Astăzi 7 decembrie se împlinesc 50 de ani de când echipajul misiunii Apollo 17, în drum spre Lună, a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului. Apollo 17 a fost a unsprezecea navă spațială lansată de SUA spre Lună cu echipaj uman, ultima care a făcut parte din programul Apollo.

The Blue Marble (în română Mărgeaua albastră) este o faimoasă fotografie a Pământului realizată în 7 decembrie 1972 de către echipajul misiunii Apollo 17 de la o distanță de aproximativ 45 000 km de Terra. În această imagine apare pentru prima data planeta complet iluminată, deoarece astronauții au avut în spate Soarele în momentul fotografierii.
Aflați la 45 000 km depărtare, Pământul arăta de mărimea și culoarea unei mărgele albastre, de unde și numele.

Această fotografie acoperă suprafața cuprinsă din zona Mării Mediterane până la calota glaciară polară de sud a Antarcticii. Este pentru prima dată când traiectoria Apollo a făcut posibilă fotografiarea calotei polare de sud. Se pot observa si stratul gros de nori din emisfera sudică. Aproape întreaga coastă a Africii este clar vizibilă. Peninsula Arabică poate fi văzută la marginea de nord-est a Africii. Insula mare din largul coastei Africii este Republica Malagasy. Continentul asiatic este la orizont spre nord-est.
Fotografia a fost ulterior folosită prin anii 1970 ca simbol pentru protecția mediului și păstrarea planetei albastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare