The Lighthouse: Restaurantul Flora din Timișoara renăscut ca un loc de întâlnire al luminii și culturii

CULTURĂ. Într-o toamnă plină de promisiuni culturale și artistice, Timișoara pregătește o surpriză excepțională pentru locuitorii săi și pentru vizitatori. În data de 26 septembrie 2023, restaurantul Flora, un loc emblematic din oraș, își redeschide porțile sub un alt nume și concept – “The Lighthouse”, devenind astfel prima casă din România dedicată luminii. Această transformare spectaculoasă vine în contextul The Night-Art Festival și aduce cu sine o mulțime de inovații culturale și idei proaspete pentru comunitatea artistică și culturală din Timișoara.

Restaurantul Flora este un loc cu o istorie bogată, martor al nenumăratelor povești de iubire și evenimente importante din viața orașului. A fost un simbol al mișcării “flower power” din anii ’60-’80 și a rămas în amintirea locuitorilor drept un loc de libertate și creativitate. Cu toate acestea, în ultimii ani, a fost părăsit și a căzut în uitare. Transformarea sa în “The Lighthouse” marchează începutul unei noi povești, un loc dedicat luminii și înțelegerii.

Mai mult decât un simplu spațiu fizic, “The Lighthouse” reprezintă un concept care își propune să găzduiască discuții și conferințe despre viitorul orașelor și dezvoltarea culturii urbane. Acesta va deveni un punct de întâlnire pentru cei curioși și pasionați de artă și cultură, oferind o platformă pentru discuții cu sens, descoperiri artistice, performance-uri și evenimente speciale desfășurate în lumina serii.

Evenimentul face parte din festivalul “The Night-Art Festival”, care aduce lumina în centrul atenției și iluminează orașul Timișoara cu instalații spectaculoase în spații deschise. Pe lângă evenimentele live, festivalul va include dialoguri cu artiști talentați, ateliere despre sustenabilitate, expoziții foto inedite și dezbateri publice despre iluminatul urban și impactul festivalurilor în comunitate.

Transformarea fostului restaurant Flora în “The Lighthouse” a devenit posibilă datorită implicării generoase a numeroși sponsori, precum MBR Electric, Caralux, Eglo, Benq, Signify și Pepsi. Proiectul este susținut de BEGA și beneficiază de sprijinul sponsorilor Lights On – The Lighthouse: BEGA, ATP Motors, Caralux, Pepsi și MRB Electric.

Partenerii proiectului includ diverse organizații culturale și educaționale, precum Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, și multe altele.

“The Lighthouse” este o ocazie de a descoperi și experimenta cultura și arta într-un mod inovator și captivant. Pentru mai multe detalii despre The Night-Art Festival și evenimentele care vor avea loc în toamna aceasta la Timișoara, vizitați www.night-art.ro. Evenimentul este inițiat și organizat de Asociația Daisler, și face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, fiind finanțat prin programul LightFest +, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijin financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare