Timișoara va găzdui anul acesta cea mai mare expoziție Brâncuși din România

EXPOZIȚIE. Cea mai mare expoziție Brâncuși din România din ultimii 50 de ani va avea loc în luna septembrie la Timișoara, care deține anul acesta titlul de Capitală Culturală Europeană.

Vor fi expuse opere de artă semnate de Constantin Brâncuși, precum Ecrose, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Piatră de hotar (Borne-frontieră), dar și lucrări din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh și Coloana fără sfârșit III , precum și diverse desene, guașe și fotografii realizate de Constantin Brâncuși vor fi expuse.

Sculpturile lui Brâncuși au intrat în patrimoniului muzeului de artă din Philadelphia, la muzeul de artă modernă din New York, la muzeul Guggenheim și mai ales la Centrul Pompidou, la Muzeul de Artă Modernă care aparține Centrului Pompidou.

În total, peste 100 de piese urmează să fie aduse la Timișoara, 25 dintre acestea vor fi sculpturi, printre cele mai cunoscute din lume. Pentru a vă da seama ce înseamnă un asemenea eveniment expozițional, există chiar și „instalatori” specializați de opere de Brâncuși, acestea fiind, multe, extrem de fragile.

Va trebui să facem apel la oameni specializați, care pot să instaleze o lucrare de Brâncuși. Fiind foarte fragile, sunt oameni… de exemplu, și la centrul Pompidou, am lucrat cu anume echipe. Nu toți instalatorii pot să facă acest lucru. Sunt societăți private, trebuie plătiți, cu instalatori specializați în opera lui Brâncuși. Eu am lucrat când am instalat atelierul, cu doi instalatori care îi și numeam «fiii lui Brâncuși». Îmbrățișau operele, pur și simplu, pentru că le cunoșteau și le instalau cu căldură”, a declarat Doina Lemny, marți, la Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare