TÎRGU MUREȘ – Defuncta poveste a unui contract pentru asistență la softul pentru evidența… cimitirelor

BUSINESS. Pentru că în România nici locul de veci nu-i “pe veci”, ci trebuie plătit ciclic/periodic, it-iști de renume mondial și largă recunoaștere internațională au creat softuri pentru evidența cimitirelor. Sloganul acestor softuri au similarități cu ale detergenților: “soluție ușoară și rapidă cu care puteţi să ţineţi evidenţa cimitirelor” (mențiune în cazul în care ar putea exista vreun umanoid „lobotomizat” care să creadă că un soft pentru evidența cimitirelor este utilizat la orice altă evidență în afară de a cimitirelor).
Nu o să încercăm să vă amuzăm cu denumirile acestor softuri pentru evidența cimitirelor, pentru că nu suntem “Urzica reloaded” și pentru că nu vrem să vă consumăm timpul (totuși, un bonus scurt: unul se numește EcclesiaSoft, altul EvidCim – mă rog, inspirație). Aceste programe informatice simpliste țin evidența mormintelor din cimitir: poziționarea/amplasamentul, numele decedatului, anul decesului – să știe administratorul cimitirului când să factureze din nou, restul informațiilor fiind inutile (dar existente, pentru a putea fi umflat prețul respectivului soft).
Evident, clienții vânzătorilor de softuri pentru evidența cimitirelor ar trebui să fie administratorii acestora. În fapt, sunt instituțiile publice din administrația locală. De pildă, și Primăria Tîrgu Mureș deține un astfel de softuri, înghesuite în coșul de cumpărături nimeni-nu-și-mai-amintește-când. Cert e că le are – s-au achiziționat mai multe (pentru că Primăria, prin Administrația Cimitirelor, deține patru cimitire municipale – Central, Livezeni, Remetea și Sîngeorgiu de Mures). În medie, un astfel de soft costă vreo 100 de euro/cimitir, dar dacă iei mai multe, primești un discount – vorba aia, “morții cu morții, viii cu discounturile”.
Asistență la softul din cimitir
Deci, Primăria Tîrgu Mureș deține astfel de softuri. Și dacă le are, ce credeți? – bine, în afară de faptul că există ordine și disciplină printre morți și o evidență „clară, fermă și precisă”. Respectivele softuri au nevoie de asistență tehnică. “Nu râdeți nici măcar în glumă”!
Cel care asigură asistența tehnică la softul din cimitirile Primăriei Tîrgu Mureș este Florin Matei (33 de ani, foto sus, dreapta), fostul candidat al PNL la funcția de primar al comunei Ibănești, actualmente consilier local, prin firma pe care o controlează SoftLand SRL. Mai simplu, omul a vândut softul, apoi a semnat contractul de mentenanță, ceea ce-i normal în patria multilateral dezvoltată. Să revenim puțin la descurcărețul it-ist. Când a candidat pentru funcția de primar, Matei și-a ales un logo de campanie din fostul lider al liberalilor de la începutul secolului trecut, Ion I.C. Brăianu, conform căruia „Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale”.
După semi-eșecul din campania electorală din 2016, însă, Matei a luat în mâna sa nu “viața și viitorul”, ci moartea și trecutul. Un schimb relativ echitabil, dacă privim contractul de mentenanță a softului ce-i organizează pe cei morți: 294 de lei pe lună, timp de un an. Sigur, nu-i mult, dar de câte ori poate da rateuri softul ăsta?
Practic atât am vrut să vă comunic: dacă nu puteați dormi noaptea că cimitirele din Tîrgu Mureș n-au soft, puteți să vă liniștiți: au! Și-ncă unul care, iată, prin grija nețărmurită a administratorilor urbei, are asigurată și asistența tehnică. Ceea ce e bine. De acum, nu mai lipsește nimic orașului. Somn ușor!
Cătălin VISCHI