TÎRGU MUREȘ – O nouă tranșă de bani pentru biserici: peste o jumătate de milion de lei transferați din pușculița orașului în cutia milei, Doamne-ajută

MAREA ÎMPĂRȚEALĂ 2. Conform legii: cine-nvață tabla înmulțirii, trebuie să învețe și tabla împărțirii (ceea ce pare logic). De aceea (bine, nu de aceea, ci din necesități eminamente electorale), în 2001, atunci când au făcut legile de împărțire a bugetelor publice, politicienii au prevăzut (printr-o ordonanță, iar apoi printr-o hotărâre de Guvern) ca o parte din banii contribuabililor să meargă către biserici.

 

Cât anume, însă, decide fiecare administrație în parte (prin girul Consiliului Local). De exemplu, în acest an, în municipiul Tîrgu Mureș s-a decis, la formarea bugetului, ca aproape 540.000 de euro (respectiv 2,5 milioane de lei) să fie repartizați sub formă de sprijin financiar către unitățile de cult. Prima împărțeală s-a efectuat la sfârșitul lunii mai, atunci când a fost livrată bisericilor din oraș suma totală de aproape 1 milion de lei (976.384 lei).

 

Dar acum, în august, din cei 1,5 milioane de lei rămași în pușculița publică pentru ajutorarea bisericilor, se pregătește disponibilizarea a încă 545.052 de lei (adică vreo 120.000 de euro). Cine decide asta? Consiliul Local Tîrgu Mureș, la propunerea (analiza) Serviciului Activităţi Culturale, Sportive, de Tineret şi Locativ (condus de Marina Ciugudean). În baza a ce decide acest serviciu cui și cât să-i dea? În baza unor cereri depuse de bisericile nevoiașe.

 

Cine, cât și pentru ce

 

Să vedem cum se va împărți suma (implicit care-s bisericile nevoiașe) și, mai ales, pentru ce (adică, ce se face cu acest ajutor financiar din bugetul orașului). Banii ăștia vor merge către șase biserici.

 

Cea mai mare sumă, aproape jumătate din suma totală (250.000 de lei) merg către Catedrala ortodoxă din cartierul Tudor (paroh Ioan Pintilie). Bine, a mai cerut sprijin și-n luna mai a primit 90.000 de lei pentru întreţinere şi funcţionare (că nu fac față cheltuielilor cu utilităţile și curăţenia, bașca mai trebuie cumpărate ceva “obiecte de inventar” ș-un „sistem de sonorizare”). Acum, banii merg pentru pictură, care ar costa, conform documentelor depuse la Primărie, 550.000 de lei. Cu toate greutățile financiare, cei de la Catedrala din Tudor au zis că pun ei 50.000 de lei (poate au economisit ceva din prima miluire), dar să livreze primăria 500.000 de lei. Să fie bine, să nu fie rău, Doamne-ajută! Ăia de la serviciul decident din Primărie, din puținul pus la dispoziție de Întâi-stătătorii administrației locale, au zis să le dea jumate, adică 250.000 de lei.

 

A doua biserică îndestulată va fi Catedrala ortodoxă „Înălțarea Domnului”, cunoscută sub denumirea Catedrala Mare, cea situată la capătul Pieței Trandafirilor – paroh Silviu Negruțiu. Pentru nevoile curente (utilități, curățenie și niscaiva obiecte de inventar) estimate la aproape 200.000 de lei (192.600 de lei), din care s-au oferit cu ajutorul lui Dumnezeu (și al enoriașilor) să contribuie cu 17.600. Restul, 175.000 de lei, să le dea Primăria din bugetul public. O să li se dea 96.250 de lei, cu D-zeu înainte.

 

Pe locul trei pe podiumul “Marii împărțeli din august” este Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, de pe strada Gheorghe Marinescu (paroh Ioan Lazăr). Au zis că au nevoie (pentru utilități și reparații curente) de 141.100 de lei, că pun ei 15.000 de lei, iar restul (126.100) să le ajute Primăria. O să primească 84.000 de lei.

 

În fine, Biserica Reformată de pe strada Ștefan cel Mare (paroh Lakatos Peter) va primi 69.650 de lei (fix cât au cerut, pentru servicii de asistență socială și să-și repare orga); Biserica Evanghelică Lutherană (preot Papp Noemi Melinda), de pe strada Spitalului Vechi, a cerut 29.152 de lei (pentru utilități și obiecte de inventar) și-i va primi; iar Biserica Creştină Penticostală (pastor Horvath Anton), de pe Valea Rece, va primi 16.000 de lei (cât a cerut), pentru utilități și sistem de sonorizare.

 

Tragem linie, sunt 545.052 de lei, dar urmează și runda a treia (ultima repriză, cum se spune-n boxul amator), pentru că mai sunt de-mpărțit încă 978.564 de lei din banii contribuabililor. Se mai așteaptă cereri de ajutor de la bisericile nevoiașe. Pentru că, știți conceptul bibilic, „Cere și ți se va da”!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare