TITLU – A treia mureșeancă declarată “Tezaur Uman Viu”: Maria Bucin Crișan (80 de ani) din satul Sânmihaiu de Pădure

0
173

TEZAUR UMAN VIU. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a acordat titlul onorific de “Tezaur Uman Viu” în anul 2021 pentru încă 12 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Printre acestea este și mureșeanca Maria Bucin Crișan (80 de ani) din satul Sânmihaiu de Pădure (com. Beica de Jos). Propunerea mureșencei a fost înaintată de Muzeul de Etnografie “Anton Badea” din Reghin și susținută de mai multe instituții de cultură din județ.

 

Maria Bucin este poet popular, dar și promotoare a tradițiilor și rapsod. Ea este a treia mureșeancă pentru care Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii decernează titlul de “Tezaur Uman Viu”, după Rozalia Graur din satul Câmpenița (com. Ceuașu de Câmpie) – pentru meșteșugul împletirii papurei (în anul 2014) – și Rafila Moldovan din satul Idicel Pădure (com. Brâncovenești) – rapsod popular (în anul 2018).

 

Programul “Tezaure Umane Vii” vizează salvarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul identifică şi recunoaşte la nivel naţional creatorii şi păstrătorii valorilor tradiţionale şi care, prin talentul şi efortul lor, fac dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea continuităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ