TOP 20 – Firmele cu cele mai mari afaceri din județul Mureș și cine le controlează: primele patru, peste 1 miliard de lei/an

ANALIZĂ MSNEWS. În anul 2020, firmele mureșene au înregistrat o cifră de afaceri totală de 34,2 miliarde lei (echivalentul la sfârșitul anului cu 7,8 Miliarde euro), ceea ce a reprezentat 2,15% din cifra de afaceri națională. Peste un sfert (25,44%) din cifra totală de afaceri din județ a fost realizată de 4 firme (evident, primele în topul județean). Domeniile care au concentrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri au fost distribuția și comercializarea gazului, vânzarea produselor farmaceutice, fabricarea îngrășămintelor și comerțul de produse alimentare.

 

În topul 20 de companii mureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în dificilul an 2020, 4 au trecut pragul de 1 miliard de lei, dintre acestea primele 3 au sediile în municipiul reședință de județ – de altfel, în top 10 firme mureșene cu cele mai mari afaceri în 2020, jumătate sunt înregistrate în Târgu Mureș.

 

Iată cum arată Top 20 firme mureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2020 – precizări: firmele au fost înscrise după localitatea unde sunt înregistrate sediile sociale, iar convertirea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la cursul BNR mediu al anului 2020 (respectiv 4,8371 lei/euro).

 

  1. E.ON Energie România SA Târgu Mureș: 4,21 miliarde lei (870,61 milioane euro). Este compania platformă care coordonează activitatea companiilor operaţionale ale grupului german E.ON în sectorul energetic din România. E.ON, care controlează (cu 51%) E.ON Energie România SA (ceilalți acționari fiind statul român cu 31,82%, Fondul Proprietatea cu 13,40% și Electrica SA cu 3,78%) a intrat în România în 2005, preluând fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Firma operează o reţele semnificative de distribuţie a gazelor naturale și energie electrică. Are circa 3,1 milioane de clienți în 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării. Firma este condusă din primăvara acestui an de Claudia Griech (fostă director adjunct).

 

  1. Azomureș SA Târgu Mureș: 1,83 miliarde lei (379,67 milioane euro). Cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România (fostul Combinat de Îngrășăminte Azotoase Târgu Mureș, înființat în anul 1962). Din martie 2021, firma este controlată de elvețienii de la Ameropa Holding AG (tranzacția cu fostul proprietar, producătorul de îngrășăminte turc Transworld Fertilizers Holding, fiind de 54 de milioane de euro). Divizia din România, care are o capacitate de producție de peste 1,3 milioane tone îngrășăminte chimice pe an, este condusă, din 1 ianuarie 2020, de finlandezul Harri Kiiski (director general al Azomureş).

 

  1. Delgaz Grid SA Târgu Mureș: 1,49 miliarde lei (309,03 milioane euro). Este compania de distribuţie de gaze naturale şi electricitate a grupului german E.ON în România. Operează o reţea de gaze naturale în 20 de judeţe din nordul şi vestul României şi o reţea de electricitate în 6 judeţe din Moldova. Firma este condusă de Dragoș Mihail Bărbulescu (director general al Consiliului Director).

 

  1. Pharmafarm SA Corunca: 1,22 miliarde lei (253,88 milioane euro). Este, din 2007, subsidiara grupului ungar Gedeon Richter Plc (unul dintre cele mai importante de pe piaţa farmaceutică din Europa Centrală şi de Est). Firma, deținută de Gedeon prin Armedica Trading SRL (99,99%), este specializată în distribuția angro de produse farmaceutice și parafarmaceutice, având clienți peste 4.500 de farmacii și unități spitalicești. Deține 6 depozite regionale (în Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Timișoara) și un depozit central, în localitatea mureșeană Corunca. Firma este condusă de Teleki Gabor (director general).

 

  1. Romcab SA Târgu Mureș: 878,25 milioane lei (181,56 milioane euro). Producător de cabluri cu fibră optică și conductori electrici, companie aflată în insolvenţă din februarie 2017, a revenit pe bursă după ce creditorii au aprobat planul de reorganizare al firmei. Romcab este controlată de Prosszer Zoltan, prin sereleul Sadalbari (care este în insolvență și el, dar deține 69,02% din acțiunile Romcab).

 

  1. Kastamonu România SA Reghin: 658,74 milioane lei (136,18 milioane euro). Fabrica de prelucrarea lemnului din Reghin (produce PAL brut și melaminat, plăci ultralucioase, blaturi de bucătărie, fețe de uși etc.) este subsidiara autohtonă a concernului turc Hayat Holding. Kastamonu România este controlată prin firma Kastamonu Entegre Agac (manageriat de Haluk Yildiz), unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia și parte integrată în holdingul Hayat, care a intrat pe piaţa românească în urmă cu 22 de ani, în anul 1998 preluând 98% din acţiunile Prolemn Reghin. Firma este condusă, din 2019, de Radu Corăbian (director general).

 

  1. Hochland România SRL Sighișoara: 495,34 milioane lei (102,40 milioane euro). Producător de brânzeturi (cel mai mare jucător de pe piaţa românească a de profil). Firma, care în județ deține fabrici în Sighișoara (prima fabrică, deschisă în 1998) și Sovata (achiziționată în 1999), aparține holdingului german Hochland SE. Subsidiara din România este manageriată, din 2017, de germanul Erik Hageleit.

 

  1. Bio Eel SRL Târgu Mureș: 476,94 milioane lei (98,60 milioane euro). Producătorul și distribuitorul de medicamente fondat în 1992 a avut cel mai bun an în privința cifrei de afaceri și a profitului net. Firma este deținută în procente egale de Albert Attila și francezul Jean Stephan Georges Scheftsik de Szolnok și la finalul anului 2019 a anunțat vânzarea a 13 din cele 33 de farmacii Ecofarmacia (lanțul de farmacii era deținut în procent de 60% de Bio Eel) către grupul Farmexim.

 

  1. Materom SRL Cristești: 437,80 milioane lei (90,50 milioane euro). Unul din principalii importatori și distribuitori de piese auto din România. Este controlat de familia Matei și Rodica Baciu. Deține mai multe reprezentanțe (Mercedes-Benz, Skoda, Dacia, Renault, Nissan), depozite regionale și un centru logistic, este dealer pentru diverse mărci și service-uri autorizate.

 

  1. Sandoz SRL Târgu Mureș: 427,10 milioane lei (88,29 milioane euro). Producător de medicamente, deţinut din 2002 de compania farmaceutică elveţiană Novartis. În Târgu Mureș deține o fabrică de medicamente și are în construcție un laborator de cercetare şi o nouă linie de producţie, care va mări capacitatea de blistere (formă de ambalare a medicamentelor) cu 30%. Subsidiara din România este manageriată de grecul Thodoris Dimopoulos (Country Head Romania and Head Sub-Cluster East).

 

  1. Hirschmann Automotive TM SRL Sânpaul: 367,06 milioane lei (75,88 milioane euro). Subsidiara concernului austriac Hirchmann Automotive GmbH (manageriat din 2007 de Volker Buth – CEO), producător de cablaje pentru industria auto (senzori ABS, oglindă automata, cutia automată de viteză, senzori de presiune, deschidere automată, accelerația electronică pentru automobile, motociclete și snowmobile, sistemele audio și video, instalația de putere din automobile, cablaje și adaptoare pentru instalația de putere din automobile hibrid etc.) și soluții de conectică în industria fotovoltaică. Produc în special pentru producătorii de automobile și de subansamble din industria auto. În România au fabrici în Chirileu și Sânpaul. La nivel mondial dețin unități de producție în 6 țări de pe 4 continente. Activitatea din România este manageriată de Sebastian Cândea (director operațional).

 

  1. Vitafoam România SRL Luduș: 254,75 milioane lei (52,66 milioane euro). Producătorul de spumă poliuretanică este manageriat de Nicoleta Stoian și aparține holdingului Vita Group (prin subsidiarele Vita Industrial Ltd şi Vita International LTD), înregistrat în Marea Britanie și condus de Mark Robertshaw (Executive Chairman) și Ian W. Robb (Group CEO).

 

  1. Westfleisch România SRL Târnăveni: 247,32 milioane lei (51,13 milioane euro). Procesator de carne. Este subsidiara holdingului german Westfleisch, care se autorecomandă ca fiind unul dintre cei mai de succes comercianți de carne din Europa. Firma este o cooperativă europeană (SCE), înființată în 1928 de câteva mii de crescători de porci și bovine și proprietari de abatoare. Carnea procesată de Westfleisch (care are sediul central în Münster și are aproximativ 7.500 de angajați) este exportată în peste 40 de țări, cooperatova garantând că aceasta vine direct de la fermieri.

 

  1. Hell Energy SRL Vidrasău: 207,46 milioane lei (42,89 milioane euro). Producător de băuturi energizante (mai nou produce și băuturi pe bază de lapte și cafea), deținătorul mărcii Hell. Business-ul îi aparține lui Ernő Barabás, supranumit milionarul din Miskolc, și cunoscut în România pentru că a fost urmărit timp de 15 ani de statul român pentru a executa pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru tentativă de crimă, fiind unul dintre cei care l-au mutilat pe viață, în 20 martie 1990, în timpul violentului conflict interetnic din Târgu Mureș, pe Mihăilă Cofar din satul Ibănești (decedat în decembrie 2020). Prima fabrică a producătorului ungar de băuturi energizante a fost inaugurată în 2006, la Borsod, în nordul Ungariei. Firma din România este manageriată de Márton Domokos (director executiv).

 

  1. Geiger Transilvania SRL Cristești: 205,70 milioane lei (42,52 milioane euro). Firmă de construcții, producător de materii prime în construcții și tehnologii de mediu, cu puncte de lucru în Târgu Mureș, Sibiu, Iași şi București. Este subsidiara holdingului german Geiger, controlată de Georg Thomas Geiger. Activează cu precădere în domeniile de infrastructură, canalizare, construcții industriale sau civile. Activitatea din România este manageriată de Lorand Fabian.

 

  1. E.ON Servicii SRL Târgu Mureș: 205,59 milioane lei (42,50 milioane euro). Firma asigură servicii de asistență, vânzări directe și suport pentru clienții aflați în furnizarea de energie și soluții energetice a E.ON Energie România, subsidiară a holdingului german E.ON.

 

  1. Gedeon Richter Farmacia SA Corunca: 199,96 milioane lei (41,34 milioane euro). Subsidiara holdingului Gedeon Richter Plc (Ungaria) prin care se dezvoltă activitatea de retail. Pe segmentul de farmacii, firma Gedeon Richter Farmacia SA deţine peste 120 de unităţi.

 

  1. Gedeon Richter România SA Târgu Mureș: 192,82 milioane lei (39,86 milioane euro). Producător și distribuitor de medicamente. Este fosta fabrică de medicamente Armedica SA, acum proprietate/subsidiară a holdingului Gedeon Richter Plc (Ungaria). La nivel național, holdingul ungar are circa 1.700 de angajaţi. CEO al holdingului (cu fabrici de medicamente în Ungaria, România, Rusia, Polonia, Germania şi India) este Orbán Gábor, iar operațiunile din România sunt conduse de Dana Chelărescu (CEO Gedeon Richter România).

 

  1. CIS Gaz SA Sântana de Mureș: 188,68 milioane lei (39 milioane euro). Firma a fost fondată în 1990 de Ioan Călugăr, o familie aflată la cea de-a treia generație de specialiști în industria gazelor naturale. Compania este specializată în soluții și servicii integrate în industria energetică și este manageriată de Horațiu Sebastian Călugăr (CEO). Anul trecut a semnat primele contracte de export gaze naturale în piața CEE.

 

  1. Uniprest Instal SRL Târgu Mureș: 163,67 milioane lei (33,83 milioane euro). Firmă specializată în comerțul cu instalații și echipamente pentru: încălzire, gaz, apă, sanitare, energie verde, aer condiționat/ventilație. Este subsidiara holdingului olandez Rensa (un grup de firme din Olanda și Germania, specializate în distribuție și servicii logistice pentru instalații termice, apă, gaz, sanitare). Are puncte de lucru în 9 orașe (Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara), iar sediul și depozitul central sunt în Târgu Mureș. Subsidiara din România este manageriată de Peter Enikó (managing director).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare