Tradițiile culinare ale comunei Sânpetru de Câmpie: o incursiune în gastronomia autentică transilvăneană

TRADIȚII. În inima Câmpiei Transilvaniei, în comuna Sânpetru de Câmpie, se păstrează cu sfințenie tradițiile culinare care au străbătut generații întregi. Mesele simple, dar bogate în arome autentice, reprezentau piatra de temelie a alimentației locale, reflectând într-un mod unic cultura și obiceiurile locului.

Mămăliga, preparată în diverse moduri, era un aliment de bază în această comunitate. Variantele clasice, precum mămăliga cu “lapce fiert”, mămăliga cu brânză și papă, sau mămăliga “tocșită”, erau nelipsite de pe mesele sânpetrenilor. Mămăliga “tocșită” reprezenta o delicatesă preparată cu grijă, strat cu strat, într-o cratiță cu puțin ulei, alternând straturile de mămăligă cu cele de brânză, până când aceasta începea să se topească, creând o simfonie de arome și texturi.

Tradițiile alimentare nu se opreau aici. O “zamă” hrănitoare, fie cu carne, fie fără, făcea cinste la masa de prânz, în timp ce seara, mămăliga “cu ce dă Dumnezeu” aducea liniște și sățietate în casele sânpetrene. În timpul iernii, când zilele erau mai scurte, se serveau adesea două mese pe zi, iar în zilele de miercuri și vineri, și uneori în posturile mari, se respectau tradițiile cu rigurozitate, pregătindu-se mâncăruri fără carne, precum baraboi în laboș, borș de fasole sau cureci pârgălit.

Profesorul Mihai Teodor Nașca, culegător de folclor din zonă, împărtășește bucuria că tot mai mulți localnici se întorc la aceste vechi tradiții culinare, adaptându-le în special în timpul posturilor anuale.

Printre deliciile tradiționale se numără și celebrele gălușele, cunoscute sub numele de sarmale, preparate din păsat și înfășurate cu pricepere în frunze de varză, adăugându-se bucăți de slănină pentru un gust inconfundabil.

Nu lipsesc nici deserturile, iar prăjitura de mălai este regina gusturilor dulci. Preparată cu grijă din ouă, zahăr, ulei, coajă de lămâie și portocală, precum și mălai și făină, această prăjitură este o încântare pentru simțuri, indiferent dacă este pregătită pentru zilele obișnuite sau pentru cele de post.

Astfel, tradițiile culinare ale comunei Sânpetru de Câmpie continuă să trăiască și să fie prețuite, reprezentând nu doar o formă de alimentație, ci și un mod autentic de păstrare a identității și valorilor locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare