Dominique Bossan

TRANZACȚIE – Americanii de la Knauf au cumpărat fabrica de vată de sticlă din Tânăveni

SCHIMBARE DE PROPRIETAR. Fabrica de vată de sticlă din Târnăveni, Gecsat, inaugurată în ianuarie 2009 în urma unei investiții de 8 milioane de euro și deținută de SIF Muntenia (25%) și alte firme și persoane fizice (printre care Vetroconsulting SA, care avea președintele Consiliului de Administrație, în persoana lui Alin Cristian Mărginean, Conlisa SRL etc.), a fost cumpărată de Knauf Insulation, liderul mondial de pe piața materialelor izolante, parte a holdingului american Knauf (care are 250 de fabrici în peste 90 de țări, peste 35.000 de angajați și vânzări anuale de peste 10 miliarde de euro).

 

Belgianul Dominique Bossan (foto mare sus stânga), CEO Knauf Insulation Europa/Orientul Mijlociu/Asia și membru al Comitetului de management al Grupului Knauf, a precizat că achiziționarea fabricii din Târnăveni are ca scop susținerea livrărilor către clienții din România, Europa de Est și Comunitatea Statelor Independente (CSI).

 

De asemenea, Bossan a declarat că fabrica din Târnăveni va fi complet modernizată și linia de producție va fi dotată cu tehnologii de ultimă oră, în urma unei investiții semnificative a Knauf (grupul a pornit expansiunea economică de la achiziția de familia Knauf, în 1978, a fabricii din Shelbyville – statul Indiana, SUA).

 

Directorul pe România și Bulgaria a Knauf Insulation este Adrian Garofeanu (foto mic dreapta), acesta subliniind că și la Târnăveni va fi implementată tehnologia ECOSE, vata minerală de sticlă produsă cu această tehnologie (până la 80% din materia primă este din sticlă reciclată) fiind certificată european pentru calitatea aerului din interior și oferind proprietăți excelente de izolare termică, fonică și protecție la incendiu.

 

O fabrică cu o istorie de peste 100 de ani

 

Gecsat SA are o istorie de peste 100 de ani, fiind fondată în anul 1918, la Diciosânmărtin (actualul Târnăveni), sub denumirea Fabrica de Sticlă Ardeleana. Pe atunci era condusă de un grup restrâns de acţionari și avea un capital de 1 milion lei.

 

Fabrica de sticlă producea geamuri, butelii, sticle pentru băuturi, vată de sticlă, geamuri armate, geamuri ornamentale, vase din sticlă termorezistentă, oglinzi, ecrane de protecţie pentru televizoare, parbrize pentru maşini, profile „U“ din sticlă colorată pentru luminatoare, dale industriale din bazalt topit şi recristalizat, borcane, ceramică vitrificată etc.

 

Din 2006, s-a pus în funcţiune o linie de producţie a polistirenului expandat şi una de producţie a mortarelor uscate pe bază de nisip de quartz, în special pentru termosistem. În 2009 a fost inaugurată o linie modernă de producţie a vatei minerale de sticlă, în urma unei investiții de 8 milioane de euro, cu o capacitate de producție de circa 7.000 tone/an.

 

În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de 33,3 milioane de lei și un profit net de 5,3 milioane de lei obținut cu 39 de angajați. Profitul a fost distribuit acționarilor (s-a acordat dividende de 44.000 lei/acțiune).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare